Неділя , 16.06.2024

В Україні запустили потяг Інтерсіті та громадський транспорт з історіями людей, які зазнали експлуатації

Тролейбуси, трамваї, автобуси та поїзд інтерсіті протягом кількох місяців інформуватимуть українців про ризики потрапляння у ситуації експлуатації та торгівлі людьми.  

потяг історія

Кампанія “Тобою скористалися” втілюється за ініціативи Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій з протидії торгівлі людьми, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства  юстиції Швеції. 

21 травня з Київського залізничного вокзалу відправився у першу свою подорож в межах інформаційної кампанії поїзд “Київ — Харків”, який зокрема здійснює евакуаційні рейси з Харківщини. Громадський транспорт стартував за своїми маршрутами ще у 10 обласних центрах: у Вінниці, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному, Тернополі, Ужгороді, Хмельницькому та Чернігові. Інформаційна кампанія спрямована саме на людей, що опинилися в ситуації невідомості, прямують у інше місто чи навіть країну, а отже – більш схильні до ризику натрапити на шахраїв або прийняти ризиковану пропозицію щодо працевлаштування чи житла на новому місці. 

«Ми обрали міста, які прихистили значну кількість переселенців, адже війна та вимушена міграція країною тільки збільшують ризики потрапляння людей у сучасне рабство. Тільки за 2023 рік Міжнародна організація з міграції в Україні виявила та надала допомогу 374 постраждалим від торгівлі людьми, з яких 23% — переселенці. Ще 663 людини постраждали від трудової експлуатації», — зазначив заступник Голови Представництва МОМ в Україні Стівен Роджерс. «Дослідження МОМ показують, що неважливо, яка у людини освіта, якої вона статі та віку — злочинці можуть скористатися складною життєвою ситуацією у своїх цілях. Наша мета — не лише допомогти тим, хто вже постраждав, але й запобігти, попередити», — додав він. 

«Ми знаємо, що торговці людьми націлювалися на українців протягом десятиліть, і за оцінкою Міжнародної організації з міграції, 300 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Повномасштабне вторгення Росії відкрило нові можливості для злочинців, адже мільйони людей залишили свої домівки, їм довелося швидко виїхати до незнайомих місць, —  зазначила Теодора Делл, заступниця Голови Представництва Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).  —  Ми повинні працювати разом, щоб запобігти цій жорстокості. Міжнародні партнери сьогодні разом із Україною і готові захистити уразливих від торгівлі людьми».

«Ми не маємо змиритися з тим, що люди тікаючи від війни потрапляють в ситуацію експлуатації та наруги», —  додав Нілс Далквіст, другий секретар Посольства Швеції в Україні.

Завдяки зовнішньому оформленню громадський транспорт привертатиме увагу людей, розказуючи історії про найбільш поширені форми експлуатації: трудову експлуатацію, сексуальну експлуатацію, примусове жебрацтво, секс на виживання. Всередині пасажири також знайдуть інформацію про ознаки торгівлі людьми,  поради про те, як убезпечити себе, а також контакти Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 та Урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та насильства 15-47, а також посилання на сайт www.stoptrafficking.org

Читайте також:
Запуск програми психологічної допомоги жінкам, які переживають невизначену втрату