Субота , 27.04.2024

Києво-Печерська Лавра: цікаві факти з історії від Мій Київ

Києво-Печерська Лавра – один із найстародавніших монастирів України, перлина православної віри киян. До Києво-Печерської лаври приїжджають тисячі туристів заради паломництва та екскурсій.

Як повідомляє My-Kiev.com, тут можна прогулятися комплексом монастиря, відвідати старовинні храми, побувати в цікавих музеях. Пропонуємо добірку цікавих фактів про Києво-Печерську Лавру.

Заснування храму

Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Лавра була заснована у 1051 році за Ярослава Мудрого ченцем Антонієм. Лавра вважається одним із перших монастирів Київської Русі. Князь Святослав подарував монастирю плато над печерами. У 1062 році було збудовано першу церкву на місці нинішнього головного собору. Ігуменом монастиря став Феодосій, який увів у обителі гуртожильний студійський статут. У 1073 році збудували кам’яну церкву, яка була освячена у 1089 році.

Легендарні печери Лаври

Києво-Печерська Лавра

Печери Києво-Печерської Лаври завжди приваблювали туристів та паломників. Про довжину печер ходять легенди. Є версії, що від Києво-Печерської Лаври йдуть секретні підземні ходи, які пов’язують Лавру із печерами монастирів Києва. Деякі вчені стверджують, що з Києво-Печерської Лаври печерами можна дістатися до Почаївської обителі та храмів Чернігова. Точних фактів підтвердження цих версій немає. У Лаврі можна побачити підземелля, де мешкали подвижники, куди пускають туристів. Також є потайні ходи під кріпосними спорудами монастиря, інженерні комунікації та господарські льохи.

Антонієві (ближні) печери знаходиться на глибині 10-15 метрів. Їхня довжина становить 383 м. Там спочивають мощі 73 святих, серед яких: Нестор Літописець, Мойсей Угрін, Никон Печерський, Агапій Печерський. Далекі (Феодосієві) печери розташовані на глибині 15-20 метрів і мають довжину 293 метри.

Старовинний Києво-Печерський «Патерик»

патерик

Києво-Печерський «Патерик» один із найдавніших на Русі. У «Патерику» згадуються подвижники 11 – 13 ст. Книга про Києво-Печерську Лавру вийшла у 15 столітті. У Києво-Печерському «Патерику» знаходяться твори про Києво-Печерську Лавру різних авторів. Там можна побачити уривки зі старовинних літописів Нестора Літописця, який написав «Житіє Преподобного Феодосія Печерського», а також записи єпископа Суздальського Симона та ченця Полікарпа.

Славнозвісний богатир

богатир

За давньоруськими билинами в печерах Києво-Печерської Лаври знаходиться тіло Іллі Муромця. У Києво-Печерському “Патерику” такої інформації немає. Але інші історичні джерела підтверджують цей факт. Наприклад, у книзі «Тератургіма» Опанаса Кальновойського йдеться про те, що в печерах спочиває Ілля Муромець. Його називають ще Чобітьком. Таке прізвисько богатир отримав через те, що під час сутички з ворогом відбився від нього чоботом. У Радянські роки мощі Іллі Муромця зазнали досліджень. За словами вчених, богатир мав зріст 177 см, що було нетиповим для того часу.