Вівторок , 19.03.2024

Телевізор: історія виникнення, етапи створення та вдосконалення

Мало хто може уявити, проте ще століття тому люди жили без телебачення (і це попри наявність фототехніки). Однак історія створення «ящика» майже на п’ять десятків років старша.

Над розробкою першого механізму, здатного передавати рухоме зображення, працювали одночасно в кількох країнах світу. Проте своєрідного прориву досягнув німецький інженер Пауль Ніпков.

Він у 1884-му році запатентував механічний телебачер (так в ті часи називалися телевізори) з обертовим диском. Апарат міг транслювати лише 12 чорно-білих кадрів.

Забігаючи наперед, скажу, що досі достеменно не укладено весь перелік дослідів та науковців, які трудилися над створенням телевізорів. Тому неможливо чітко назвати винахідника чи конкретний рік.

Удосконалювати технологію передачі рухомих зображень у 1922-му почав шотландський інженер Джон Лоджі Берд. Через три роки його винаходи не лише відображали картинку, але й деталізували її. Тому в 1926-му Берд офіційно представив першу довершену телесистему.

Масштабне виробництво механічних телевізорів розпочалося у 1928 році. Продавали їх аж до 1934-го. Опісля механічну систему витіснила електронна.

До слова, перші телевізори й зовсім не були схожими на сучасні аналоги. Ззовні вони нагадували велику й доволі важку (від п’яти кілограмів) коробку з маленьким склом-екраном. Останнє могло бути лише 10х10 сантиметрів завбільшки.

Електронний телебачер дозволив не лише покращити якість зображення та збільшити кількість кадрів на секунду, але й «розмалювати» зображення. Так, з 1934-го почалося масштабне виробництво кольорових телевізорів.

Щоправда, впродовж десятиліть дозволити собі таку розкіш могли далеко не всі. Для прикладу, у 1980-х в СРСР ціна пристрою коливалася в межах 700 карбованців, тоді як щомісячна зарплата – лише 100.

До того ж, перші телевізори не були популярними. Усе через два фактори: низьку якість зображення та відсутність цікавого контенту. Тільки уявіть: людям показували рух потягів, фрагменти роботи представників деяких професій. Та й ефір тривав лише кілька хвилин на день.

Справжній прорив відбувся зі створенням LCD-телевізорів. Перевагами винаходу стали: чітке зображення, великий екран, можливість передачі понад мільйона кольорів тощо.

Сьогодні ж прилавки магазинів та більшість будинків захопили LED та OLED-телебачери. Також впроваджуються екрані, здатні транслювати зображення у 3D.

Щодо останніх, деякі телевізори можуть передавати 3D без наявності відповідних окулярів. Технологію вже активно використовують компанії Fujifilm та Sony.

Як бачимо, розвиток телетехнологій в сучасному світі прогресує з кожним днем. На щастя для покупців, придбати LED-екран можуть всі охочі, адже ціни стартують від 3000 гривень.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Фотоапарат: історія створення та цікаві факти