Субота , 20.04.2024

Гранди світового футболу – “Баварія” (Мюнхен)

Найвеличніші клуби світу: «Баварія» (Мюнхен, Німеччина)

Заснований — 27 лютого 1900 р.

Стадіон — «Альянц Арена» (75 000 глядачів).

Рекордсмен — Олівер Кан (429 матчів з 1994 до 2008 рр.)

Кольори — червоні.

Заснування

Як не дивно це звучить сьогодні, але мюнхенська «Баварія» після свого заснування у 1900-ому році досить тривалий час була далеко не європейським грандом, перебуваючи в тіні навіть у своєму регіоні, де поступалася прихильністю вболівальників клубу «Мюнхен 1860».

Цікаво, що кольорами «Баварії» спочатку були прийняті білий і блакитний, і лише після двох десятиліть існування і кількох реорганізацій клуб набув нинішньої кольорової гами — червоні і лише часом білі кольори.

Перше чемпіонство довелося чекати досить довго понад 30 років. Поки в 1932-ому «Баварія» в фіналі німецької ліги обіграла в фіналі «Айнтрахт» — 2:0. Цей успіх, щоправда, на понад три десятки років став єдиним, і лише в 1960-их, з появою Бундесліги, «Баварія» нарешті заявила про себе на повен голос.

Досягнення

Шестиразовий володар Кубка чемпіонів (1974-76, 2001, 2013, 2020 рр.).

П’ятиразовий фіналіст цього турніру.

П’ятиразовий володар інших єврокубків.

Триразовий клубний чемпіон світу (двічі — Міжконтинентальний кубок).

30-разовий чемпіон Німеччини (вперше — 1932 р., востаннє — 2020 р.).

Франц Бекенбауер (1972, 76 рр.), Карл-Хайнц Румменіге (1980, 81)) і Герд Мюллер (1970 р.) виборювали «Золотий м’яч», будучи гравцями «Баварії». Останній також двічі здобував «Золоту бутсу».

Вісім футболістів «Баварії» входили до символічних збірних чемпіонатів світу.

У її складі грали 25 чемпіонів світу та 18 чемпіонів Європи (Герд Мюллер став кращим бомбардиром Євро’72).

«Золоті роки»

Після другої світової війни «Баварія» тривалий час не могла пробитися до елітного дивізіону чемпіонату Німеччини, і навіть перші сезони Бундесліги (створена у 1963 р.) минули без цього клубу. Лише у середині 1960-их мюнхенцям вдалося підібрати потужний молодий колектив, з Бекенбауером, Меєром, Мюллером та іншими зірками у складі. В 1965 році «Баварія» вийшла до Бундесліги і сходу взяла бронзові медалі, кубок Німеччини, а за рік — і Кубок кубків. Розпочалася «золота ера» «Баварії».

Протягом наступних 20 років «Баварія» 11 разів ставала чемпіоном Німеччини, тричі поспіль виграла Кубок чемпіонів (1974-76 рр.), а ще двічі виходила до фіналу найпрестижнішого євротрофея. Збірна Німеччини, у якій діючі або екс-гравці «Баварії» грали провідні ролі, двічі виграла чемпіонат світу (1974, 90 рр.), а ще двічі доходила до фіналу Мундіалю.

Німці також двічі ставали чемпіонами Європи. Саме у той період знаменитий бомбардир збірної Англії Гаррі Лінекер, ніби відображаючи домінування німецьких футболістів, сказав легендарну фразу: «Футбол — це гра, в яку грають 22 футболісти, а виграють німці». Багато в чому до такого стану справ доклалися і гравці «Баварії».

ФК «Голівуд»

1990-ті роки не назвеш найвдалішими в історії «Баварії». Мюнхенський клуб важко переживав епоху змін, як серед персоналу і менеджменту клубу, так і на футбольному полі. «Баварію» лихоманило під тиском скандалів,через що її навіть почали називати ФК «Голівуд», і клуб втратив домінування навіть у Бундеслізі.

Ситуація стабілізувалася з приходом на керівні пости спочатку в команді, а потім і у клубі екс-зірки «Баварії» Франца Бекенбауера, який у 1990 році виграв чемпіонат світу зі збірною Німеччини. «Кайзер» Франц стабілізував ситуацію, і на межі тисячоліття «Баварія» двічі за три роки виходила до фіналу Ліги Чемпіонів, стабільно «кувалися» і перемоги на внутрішній арені.

Півфінальний матч Ліги Чемпіонів Динамо (Київ) – Баварія (Мюнхен), 1999 р.

Повне домінування

Загалом у 2000-их «Баварія» 14 (!) разів виграла Бундеслігу, 11 (!) разів кубок Німеччини, тричі Кубок чемпіонів і двічі чемпіонат світу серед клубів (раніше — Міжконтинентальний кубок). Саме «Баварія» є й діючим переможцем Ліги Чемпіонів.

Не дивлячись на пандемію і паузи в сезоні, команда зуміла якнайкраще підготуватися до вирішальних матчів єврокубка і перемогти в турнірі. Причому в півфіналі було «знищено» одного з фаворитів — каталонську «Барселону» — 8:2, а у фіналі, в типовому для німців стилі, обіграно ПСЖ — 1:0.

Вартість

Нині вартість бренду ФК «Баварія» досягла свого піку і складає понад три мільярда доларів, а за минулий рік «Баварія» заробила 750 мільйонів доларів, а вартість гравців основного складу клуба сягнула 900 мільйонів доларів.

Читайте також:
Гранди світового футболу – “Мілан” (Італія)