Четвер , 25.04.2024

Гранди світового футболу – “Мілан” (Італія)

Найвеличніші клуби світу: «Мілан» (Італія)

Заснований — 1899 р.

Стадіон — «Сан-Сіро» (80 018 глядачів).

Рекордсмен — Паоло Мальдіні (902 матчі з 1984 до 2009 рр.)

Кольори — червоно-чорні.

Заснування

«Мілан» засновано у 1899 році приїжджим ентузіастом футболу із Англії Альфредом Едвардсом. Уже навесні 1900-го клуб взяв участь у першості Італії, а через рік, у 1901-ому, вперше став чемпіоном своєї країни.

В ті часи у складі італійських клубів грало чимало легіонерів, навіть ввели правило щодо іноземних гравців, внаслідок чого всіх іноземних гравців «Мілана» вивели із команди.

Через цю ситуацію відбулася грандіозна бійка в одному з місцевих барів. За рік правило відмінили, але легіонери до «Мілану» не повернулися, а утворили свій клуб — «Інтернаціонале».

Досягнення

Семиразовий володар Кубка чемпіонів (1963, 69, 89, 90, 94, 2003, 2007 рр.).

Семиразовий володар інших єврокубків.

Чотириразовий клубний чемпіон світу (тричі — Міжконтинентальний кубок).

18-разовий чемпіон Італії.

Шість гравців «Мілану», в тому числі й Андрій Шевченко, отримували «Золотий м’яч», а Марко Ван Бастен — тричі (1988, 89, 92 рр.).

Рууд Гулліт

«Золоті роки»

Перший «золотий період» італійців припав на другу половину 1950-их та 1960-ті роки, коли в складі «Мілану» «виблискувало» знамените тріо Гуннар Нордаль, Нільс Лідхольм і Гуннар Грен («Gre-No-Li»).

У той період «Мілан» виграв шість чемпіонських титулів, два своїх перших Кубка чемпіонів, а Гуннар Нордаль досі залишається кращим бомбардиром команди за історію — 221 гол (друге місце, до речі, в Андрія Шевченка — 175 голів).

Інший зірковий період розпочався в другій половині 1980-их і пов’язаний з іншим тріо, чемпіонами Європи з Голландії — Марко Ван Бастеном, Руудом Гуллітом і Франком Райкардом. З цими гравцями «Мілан» на довгі роки став законодавцем мод у європейському футболі.

Тих «міланістів» називали «безсмертними», а період з 1986 до 1996 рр. виявився найкрутішим не лише щодо виграних трофеїв, а й за якістю гри. «Мілан» виграв п’ять чемпіонатів Італії і три Кубки чемпіонів.

Не варто забувати і дуже продуктивний період в історії «Мілана» на самому початку третього тисячоліття, коли туди прийшов українець Андрій Шевченко. Тоді клуб виграв «скудетто» і два Кубка чемпіонів.

Дербі

Запекле дербі «Мілан» — «Інтер» розпочало свою історію на початку минулого століття зі згаданої бійки в одному з барів і розділення клубів. Традиційно за «Мілан» вболіває, так званий, робочий клас, а за «Інтер» — багатші мешканці північноіталійського міста. Дербі часто поширюється і на збірну Італії, як це було, наприклад, у 1960-их і навіть на чемпіонаті світу’1970.

Тоді в одній команді не знаходилося місця двом лідерам міланських клубів і всесвітньовідомим гравцям — Джанні Рівері із «Мілану» (він став кращим гравцем Європи у 1969-ому) та Сандро Мацолі з «Інтера». Тренери збірної навіть вигадали тактику, коли один грав перший тайм, а другий замінював його у перерві…

Нині під грифом «дербі» відбулося вже 226 матчів: 82 виграв «Інтер», 77 — «Мілан», а 67 ігор завершилися внічию. В останньому такому матчі, 17 жовтня 2020 р., перемогу 2:1 здобув «Мілан».

До речі, кращий бомбардир міланських дербі — Андрій Шевченко, який забив у них 14 голів.

Стадіон

Обидві команди з Мілану грають на одному стадіоні, який збудований у 1926 р. і навіть має дві назви — багаторічну «Сан Сіро» та більш сучасну «Джузепе Меацца». Стадіон пережив кілька реконструкцій, особливо ретельно його ремонтували перед чемпіонатом світу 1990 р.

Вартість

Нині склад «Мілана» оцінюється експертами у 445 млн. євро. А найдорожчий його гравець — 21-річний голкіпер Джанлуїджі Донарума, якого оцінюють у 60 млн. євро.