Четвер , 25.04.2024

Гранди світового футболу – “Бенфіка” (Лісабон)

Найвеличніші клуби світу: «Бенфіка» (Лісабон, Португалія)

Заснований — 28 лютого 1904 р.

Стадіон — «Ештадіу да Луш» (65 647 глядачів).

Зірка — Еусебіу (протягом 1960-75 рр. — 445 матчів, 476 голів).

Кольори — червоно-білі.

Заснування

Клуб «Бенфіка» заснувала 28 лютого 1904 року група з 24 футболістів-аматорів — студентів й учнів. Клуб із Лісабона був одним із засновників першого професійного чемпіонату Португалії у 1933 році. З тих пір «Бенфіка», як і два інших засновники першості — «Порту» і «Спортинг» — не залишали головний дивізіон португальського футболу. Однак саме «Бенфіка» є найтитулованішим клубом Португалії.

Досягнення

Дворазовий володар Кубка чемпіонів (1961, 62 рр.).

П’ятиразовий фіналіст цього турніру.

Триразовий фіналіст інших єврокубків.

37-разовий чемпіон Португалії (вперше — 1936 р., востаннє — 2019 р.).

29-разовий володар кубка Португалії.

«Золоті роки»

До 1960-их років португальський футбол не мав особливих успіхів. Причому ані на клубній арені, ані серед збірних, адже національна команда жодного разу не проходила навіть кваліфікації до чемпіонатів світу. Підйом португальців співпав з появою в складі «Бенфіки» двох зірок мозамбікського походження — Маріу Колуни і особливо Еусебіу, який здобув «Золотий м’яч» у 1965 році і ще кілька разів був у трійці кращих опитування «Франс Футбол».

З ними у складі «Бенфіка» спочатку перервала п’ятирічну гегемонію «Реала» і виграла Кубок чемпіонів у 1961 р. А потім захистила трофей наступного року, перемігши в фіналі саме «Реал». Еусебіу надовго став лідером клубу, а пізніше і його легендою. Йому встановлено пам’ятник біля клубного стадіону, а коли видатний футболіст помер, то уряд країни оголосив триденний траур, аби вшанувати футболіста.

До речі, з Еусебіу в складі, збірна Португалії, вперше пробившись на чемпіонат світу 1966 р., сходу дійшла до півфіналу, а потім і виграла матч за третє місце. На тому чемпіонаті Еусебіу став кращим бомбардиром, забивши 9 голів.

Прокляття Гуттманна

Белл Гуттманн

З тими часами, на жаль, пов’язана містична сторінка в історії «Бенфіки». Одним з «батьків» перемог на початку 1960-их був угорський тренер Бела Гуттманн. Після того, як «Бенфіка» тричі поспіль виграла чемпіонат Португалії і двічі Кубок чемпіонів, він вимагав у керівництва клубу доплати за такі успіхи. Однак боси вирішили, що команда з таким складом зможе перемагати з будь-яким тренером.

Отож, Бела Гуттманн пішов, а на прощання кинув фразу: «Без мене «Бенфіка» не зможе виграти жоден єврокубок протягом 100 років». Це було висловлено на такому рівні образи, що прокляття дійсне вже майже 60 років. Лісабонський клуб з тих пір уже вісім разів доходив до фіналів єврокубків (причому вперше відразу в 1963 р.) і всі вісім разів програвав.

Дійшло до того, що у 1990 р. фінал Кубка чемпіонів між «Бенфікою» і «Міланом» відбувався у Відні, де похований Гуттманн. І сам Еусебіу ходив на могилу свого колишнього наставника, аби помолитися за упокій його душі. Та навіть це не допомогло — єдиний гол у матчі забив тоді міланський голландець Франк Райкард.

Попереднього разу «Бенфіка» дійшла до фіналу Ліги Європи у 2014 р. Матч з «Севільєю» відбувся у рівній боротьбі, основний і додатковий час завершився нічиєю 0:0, але в серії пенальті лісабонці знову програли…

Уболівальники

«Бенфіка», яку, до речі, від самого заснування утримують власні вболівальники, дуже популярна не лише в Португалії, а й в світі. За кількістю вболівальників вона поділяє першість на планеті з «Манчестер Юнайтед». Причому різні фанатські угрупування вороже ставляться одне до одного, а в Андоррі вболівальники «Бенфіки» навіть заснували власний футбольний клуб «Пенья Енкарнада», який грає у вищому дивізіоні своєї країни.

Фінанси

«Бенфіка» нині входить до двадцятки найбагатших клубів світу, маючи річний оборот на рівні 110-120 мільйонів євро. Клуб дав дорогу до Європи багатьом легіонерам з Бразилії, яким у Португалії найкраще вдається адаптуватися до футболу Старого Світу. Вартість нинішнього складу «Бенфіки» — понад 300 мільйонів євро.

Читайте також:
Гранди світового футболу – “Баварія” (Мюнхен)