П’ятниця , 03.05.2024

Гранди світового футболу – “Аякс” (Амстердам, Голландія)

Продовжуємо серію публікацій про найсильніші і найвідоміші футбольні клуби. Сьогодні мова йтиме про голландський “Аякс”.

“Аякс” (Амстердам, Голландія) заснований 18 березня 1900 р.

Стадіон — «Йохан Кройф Арена» (55 000 глядачів).

Зірка — Йохан Кройф (протягом 1964-1974 рр. та 1981-83 рр. — 453 матчі, 367 голів).

Кольори — червоно-білі.

Заснування

Клуб був заснований 18 березня 1900 р. групою ентузіастів футболу. Ще до проведення першого повноцінного чемпіонату Нідерландів у 1955 р. встиг виграти вісім головних національних трофеїв. Нині є найтитулованішим клубом Голландії.

Не зважаючи на те, що, на відміну від європейських суперклубів, «Аякс» не може похвалитися багатомільйонними трансферами і розраховує більше на вихованців власної футбольної школи, клуб входить до шістки найтитулованіших клубів Європи, а також — до п’ятірки європейських клубів, яким вдавалося виграти, так званий, великий шолом (здобути всі три єврокубки — Кубок чемпіонів, кубок кубків і кубок УЄФА, а також Суперкубок Європи і Міжконтинентальний кубок).

Досягнення

Чотириразовий володар Кубка чемпіонів (1971-73, 1995 рр.).

Дворазовий фіналіст цього турніру.

Шестиразовий володар інших єврокубків.

Дворазовий володар Міжконтинентального кубку.

35-разовий чемпіон Голландії (вперше — 1918 р., востаннє — 2020 р.).

19-разовий володар кубка Нідерландів.

Тотальний футбол

Злет голландського футболу, зокрема й амстердамського «Аякса», багато в чому пов’язаний з приходом на тренерську посаду легендарного Рінуса Міхелса і запровадження ним у другій половині 1960-их ігрового стилю, названого пізніше тотальним футболом. Під цю концепцію було сформовано склад «Аяксу», де першу скрипку грав майбутній триразовий володар «Золотого м’яча» Йохан Кройф.

У 1971-73 рр. «Аякс» цілковито домінував у Кубку чемпіонів, тричі поспіль вигравши трофей (цікаво, що у попередньому році головний клубний трофей здобув «Феєнорд», отож, голландські команди домінували протягом чотирьох років). Та, на жаль, у подальшому Кройф перейшов до «Барселони» і «Аякс» не зміг втриматися на такому високому рівні.

“Аякс” святкує перемогу у Лізі Чемпіонів, 1995 р.

Ера Ван Галя

Наступне «золоте покоління» клубу вдалося зібрати на початку 1990-их. У 1991-ому команду очолив відносно молодий фахівець Луї Ван Галь. Він змінив стиль гри команди, в якій почергово розкрилися кілька зірок-нападників та й до інших ланок прийшли дуже сильні молоді виконавці. Їх відразу намагаються перекупити багатші гранди, однак навіть за кілька сезонів (як, наприклад, Денніс Бергкамп) вони встигають залишити яскравий слід в історії клубу.

«Аякс» виграв Кубок УЄФА в 1991 р., а в 1995 р. здобуває четвертий в історії Кубок чемпіонів, перемігши у фіналі зірковий «Мілан» — 1:0. А наступного року амстердамці знову доходять до фіналу найпрестижнішого клубного змагання, але цього разу поступаються туринському «Ювентусу» в серії пенальті.

Протягом 1996-97 рр. «Аякс» знову залишила ціла низка молодих «зірок», пішов і Луї Ван Гал, і команда знову здала позиції в очікуванні наступного «золотого покоління».

Нинішній час

Нинішнє покоління «Аяксу» також заслуговує на увагу. У 2018 р. під керівництвом Еріка тен Хага «Аякс» знову сколихнув Європу. Команда пробилася до Ліги Чемпіонів лише через кваліфікаційне сито, однак зуміла не лише вийти з групи, а дійти до півфіналу. На стадії плей-офф амстердамці почергово перемогли грізні «Реал» і «Ювентус».

Пройшли б навесні 2019-ого і «Тоттенхем», адже після трьох таймів півфінальної стадії «Аякс» вигравав з загальним рахунком 3:0, однак англійці зуміли врятуватися, забивши вирішальний гол на… 6-ій доданій арбітром хвилині. Та, гадаємо, нинішнє покоління амстердамців ще не завершило свою історію…

Читайте також:
Гранди світового футболу – “Манчестер Юнайтед” (Англія)