Вівторок , 19.03.2024

Гранди світового футболу – “Манчестер Юнайтед” (Англія)

Найвеличніші клуби світу – “Манчестер Юнайтед” (Англія)

Заснований — у 1878 р.

Стадіон — «Олд Траффорд» (74 879 глядачів).

Зірка — Райан Гіггз (протягом 1991-2014 рр. — 963 матчі, 168 голів).

Кольори — червоно-білі (спочатку — зелено-золоті).

Заснування

Клуб був заснований 142 роки тому (в 1878-ому) групою залізничників і першими його кольорами були зелений і золотий. Вперше у всеанглійському турнірі команда зіграла у 1886-ому, а до футбольної ліги вступила у 1892-ому. Тоді ж клуб відділився від залізничної станції.

26 квітня 1902 р. клуб змінив назву на «Манчестер Юнайтед», а його кольори змінилися на червоний і білий. У нових кольорах не забарилися й досягнення — у 1906-ому клуб вийшов до першого дивізіону, у 1908-ому здобув перший чемпіонський титул, а у 1911-му друге чемпіонство.

Досягнення

Триразовий володар Кубка чемпіонів (1968, 1999, 2008 рр.).

Дворазовий фіналіст цього турніру.

Триразовий володар інших єврокубків.

Дворазовий володар Міжконтинентального кубку (у тому числі й клубного чемпіонату світу).

20-разовий чемпіон Англії (вперше — 1908 р., востаннє — 2013 р.).

12-разовий володар кубка Англії.

Падіння в безодню

Після двох титулів «Манчестер Юнайтед» пережив тривалий спад. Команда часто вибувала в другий дивізіон (одного разу лише в останньому турі вберіглася від вильоту в третій), а якщо й виходила до еліти, то боролася, в кращому випадку, лише за місця в середині турнірної таблиці.

А наприкінці 1931-го року клуб ледь не перестав існувати, але був на межі банкрутства. Клуб врятували, але він і надалі не виблискував, й завершив передвоєнний чемпіонат 1938/39 рр. на 14 місці.

Єдиним позитивним моментом цього періоду було створення молодіжного атлетичного клубу «Манчестер Юнайтед», який пізніше перетвориться в знамениту академію «МЮ» і дасть результат вже після війни.

Вихованець українського футболу Андрій Канчельскіс у складі “Манчестер Юнайтед”

«Малюки Басбі»

У 1945-ому на чолі команди стає тренер Метт Басбі, який на чверть століття привносить нову хвилю у життя клубу. Уже починаючи з сезону 1946/47 рр. «МЮ» в трьох чемпіонатах поспіль бере срібні нагороди, а у 1952-ому виграє чемпіонство — після 41-річної паузи.

Басбі розуміє, що нинішній склад «МЮ» досяг максимуму і вирішує розпочати омолодження команди. У юнацькій школі підготовлене дуже талановите покоління гравців, і Басбі починає ставити їх в основний склад. На початках команда просідає, але вже у 1956-ому виграє чемпіонат.

Середній вік гравців «Юнайтеда», як їх ще називали «малюків Басбі», складав у той момент 22 роки. Це була одна з найперспективніших команд не лише Англії, а й всього футбольного світу. Та, на жаль, її стрімке сходження обірвала трагедія…

Авіакатастрофа в Мюнхені

6 лютого 1958 р. «МЮ» повертався з Белграду після матчу чвертьфіналу Кубка чемпіонів з «Црвеною Звездою». Після пересадки в Мюнхені літак не зміг злетіти з обледенілого летовища і зазнав авіакатастрофи. Загинули 8 гравців основного складу «МЮ»  та ще 15 пасажирів (серед них були й працівники клубу).

Сам Басбі отримав дуже важкі поранення, але через три місяці повернувся до керма команди. Не зважаючи на такий жахливий удар, «МЮ» того сезону посів друге місце в чемпіонаті та вийшов до фіналу Кубка Англії.

На залишках того «МЮ» Метт Басбі починає чергове оновлення складу, команда будується навколо Боббі Чарльтона (він вижив у авіакатастрофі і на довгий час став головною зіркою клубу), юного вихованця школи Джорджа Беста і запрошеного шотландця Дениса Лоу. Всі троє пізніше виграють «Золоті м’ячі» кращим футболістам Європи.

У середині 1960-их «Манчестер Юнайтед» двічі виграє чемпіонат Англії, а потім перемагає португальську «Бенфіку» в фіналі Кубка чемпіонів — 4:1. Після всіх тріумфів Метт Басбі залишив клуб, а «МЮ» пережив тривалий спад, вигравши за майже 20 років лише одного разу кубок Англії та провівши кілька сезонів у другому дивізіоні.

Шотландський гуру

У 1986 р. тренером «МЮ» став шотландець Алекс Фергюсон, і вже в наступному чемпіонаті «Юнайтед» був у числі призерів. Розпочалася 27-річна ера Алекса Фергюсона — з ним «МЮ» виграв дві Ліги Чемпіонів і всі 13 титулів переможця Прем’єр-Ліги (її утворили у 1992-ому).

«Фішкою» Алекса, окрім тактичної гнучкості, було вміння точно відчути момент необхідності зміни поколінь й довіра до молоді, особливо до юних вихованців «манчестерської школи». У той час у складі «МЮ» з’явилися Бекхем, Скоулз, брати Невіли, Батт. У складі цієї команди свій перший «Золотий м’яч» отримав Криштіану Роналду, якого пізніше було продано в «Реал» за рекордні 80 мільйонів фунтів. У 2013-ому «МЮ» востаннє виграв чемпіонат Англії, а Фергюссон повідомив, що йде на пенсію. Нині він перебуває в раді директорів клубу.

Нинішній час

За 7 років після уходу Фергюссона «МЮ» очолювали 5 різних тренерів, у їх числі знамениті Ван Галл, Моуріньо і Мозес, а також гравці-легенди клубу Гігз і Сульшар. Та поки нікому не вдається піднятися на рівень шотландського фахівця.

Не допомагають ані рекордні надбання (наприклад, Поля Погба придбали за рекордні 89 млн. фунтів), ані демарші вболівальників. За цей період «манкуніанці» можуть похвалитися лише виграшом кубка Англії (2016 р.) та Ліги Європи (2017 р.), а також суперкубками Англії і Європи.

Фінансова складова

Нині «Манчестер Юнайтед» вважають найпопулярнішим клубом світу (на планеті зафіксовано понад 380 мільйонів його уболівальників, а середня відвідуваність домашніх матчів була найкращою у 38-ми з 45-ти останніх чемпіонатів Англії), однак нинішній власник, американський бізнесмен Малкольм Глейзер (він володіє 75% акцій клуба) все ще бореться з величезними боргами клубу. Станом на вересень 2018-го борги «МЮ» складали 487 млн. фунтів, при щорічних доходах 590 млн. фунтів.

Незважаючи на це, «МЮ» є одним з найдорожчих спортивних брендів світу. Вартість самого бренду складає близько 600 млн. доларів, а загальну вартість клубу журнал «Форбс» нещодавно оцінив у 3,8 млрд. доларів!

Читайте також:
Гранди світового футболу – “Бенфіка” (Лісабон)