Вівторок , 19.03.2024

Сидіти не будуть: резонансна справа “кмітливих тернопільських хлопців” завершилася пшиком

Посадовця, який у Тернополі на залізниці крав електрику для виробництва біткоїнів, не посадили у тюрму

24 грудня 2020 року Тернопільській апеляційний суд звільнив колишнього заступника директора ВСП «Львівська дистанція захисних лісонасаджень» Регіональної філії «Львівська залізниця» Володимира Гавронського від одного року ув’язнення.

Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень, пишуть “Наші гроші”.

Володимир Гавронський був засуджений  9 жовтня Тернопільським міськрайсудом за ч.2 статті 188 КК «Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання».

Загалом вона передбачає до трьох років позбавлення волі, проте суд був поблажливим, зваживши, що у Гавронського є неповнолітня дитина, він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався і вину визнав.

Як зазначається в тексті вироку, Володимир Гавронський перебував на посаді заступника директора ВСП «Львівська дистанція захисних лісонасаджень» з 2012 року, в його обов`язки входили роботи «по вирубці лісу біля залізниці», в розпорядженні перебували гаражі та автобаза регіональної філії.

В одному з таких приміщень 14 листопада 2019 року співробітники внутрішньої безпеки «Укрзалізниці» виявили присторої для примусової зупинки електролічильників.

На наступний день тодішній керманич «Укрзалізниці» Євген Кравцов на сторінці Facebook розповів про майнінгову ферму криптовалюти, яку «кмітливі тернопільські хлопці» організували  в одному з службових приміщень.

 «Свою сучасну техніку підключили, звісно, до електромережі УЗ. Зекономили собі більше 1 млн грн.  Подивився: орієнтовна вартість 1 біткоїна – понад 208 тис. грн. А генерували їх понад 100 одиниць обладнання. Не врахували одного – Закон України забороняє обіг та випуск криптовалюти на території країни, а ще Закон забороняє красти. Кримінальне провадження відкрито», – написав тоді Кравцов.

Скільки заробили організатори майнінгової ферми Кравцов не уточнив.

Як потім з’ясувало слідство, безпосередньо Володимир Гавронський ставив магніти, щоб електролічильники вказували менше споживання електроенергії, а також підключав розміщені у майстерні металеві конструкції, «що складаються із материнських плат, блоків живлення, твердотілого накопичувача (USD) та відео карт».

З 5 червня 2019 року по 14 листопада 2019 Гавронський незаконно використав з електромереж «Укрзалізниці» 197 438 кВт/год електроенергії на 393 296 гривень.

На момент оскарження вироку в апеляції Гавронський відшкодував «Укрзалізниці» 120 000 гривень та погодився з претензією компанії сплатити за завдану шкоду загалом  411 955 грн.

Читайте по темі:
У Тернополі посадовці Укрзалізниці крали електроенергію для видобування криптовалюти