Четвер , 18.04.2024

У Бучачі через помилки патрульних винуватець аварії уникнув штрафу за п’янку

Завдяки прорахункам патрульних водій, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв автопригоду, відчутно зекономить – замість штрафу у розмірі 10200 гривень він отримав штраф у розмірі 340 гривень.

Дорожньо-транспортна пригода трапилася 23 листопада на трасі Тернопіль-Бучач. Вночі поблизу села Зелена Бучацького району водій легкового автомобіля “Шкода Фабія” не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з вантажним автомобілем “ДАФ”.

У результаті зіткнення легковий автомобіль перекинувся, а у вантажному – пошкодився бак з пальним. Відбулося проливання пального на проїжджу частину.

На місце події для ліквідації наслідків аварії викликали рятувальників ДСНС.

На щастя, у результаті аварії обійшлося без травмованих, тож для винуватця зіткнення передбачена лише адміністративна відповідальність.

Працівники поліції запропонували водієві “Шкоди” на місці події пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння. Результат виявився позитивний – 1,48 проміле, що у 7 разів вище допустимої норми.

Відтак, на водія легкового авто склали два адмінпротоколи – за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) та за ст. 124 КУпАП (спричинення дорожньо-транспортної пригоди з матеріальними збитками).

Згідно чинного законодавства, якщо на особу складають одночасно кілька адміністративних протоколів, то матеріали об’єднують в одну справу і до відповідальності особа притягується за найбільше з числа доведених порушень.

В даному випадку чоловікові загрожував штраф у розмірі 10200 гривень за нетверезе керування автомобілем.

Але при оформленні протоколу працівники поліції допустилися кількох важливих помилок.

Перша – в якості свідка взяли водія вантажівки, тобто зацікавлену особу, адже він також був учасником ДТП.

Друга – водій “Шкоди” погодився пройти тест на алкоголь на місці події але після огляду працівники поліції мали б запитати чи згоден він з результатом і якщо не згоден, то запропонувати йому пройти огляд у медичному закладі.

Але цього не було зроблено і у судовому засідання адвокат водія використав ці два аргументи для захисту.

Адвокат зазначив, що водій не погодився із результатом Драгеру, а пройти огляд у медичному закладі поліцейські не пропонували. Це зауваження, до речі, було підтверджено долученим до справи відеозаписом, зробленим правоохоронцями з місця події.

Окрім цього у захисника були питання щодо даних про повірку алкотестеру.

Таким чином суд прийшов до висновку, що немає належних доказів вини водія у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП,  а тому провадження по справі підлягає до закриття.

А щодо ДТП, то суд постановив визнати винним водія автомобіля “Шкода Фабія” у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та призначив йому штраф у розмірі 340 гривень.

Окрім цього водій “Шкоди” ще має сплатити 420 гривень судового збору ну і звісно ж в таких випадках компенсувати матеріальні збитки, завдані потерпілій стороні, має винуватець ДТП.

Читайте також:
У Підволочиському районі у січні за п’яну їзду зуміли покарати лише одну жінку