Четвер , 25.04.2024

У Підволочиському районі у січні за п’яну їзду зуміли покарати лише одну жінку

Штраф у розмірі 10200 гривень отримала жінка, яка перебувала за кермом автомобіля “Toyota Carina” у стані алкогольного сп’яніння.

Факт порушення був зафіксований працівниками поліції 1 листопада 2020 року у селі Гнилички Підволочиського району.

Близько другої години ночі правоохоронці зупинили автомобіль “Toyota Carina”, за кермом якого водійка перебувала з явними ознаками алкольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп`яніння жінка відмовилася, чим порушила п.2.5 Правил дорожнього руху України. Її дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

На кермувальницю працівники поліції склали адміністративний протокол. 18 січня цього року Підволочиський районний суд розглянув матеріали справи.

Водійка “Тойоти” у судове засідання не з`явилася, хоча про дату і час розгляду справи була повідомлена належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи не подавала, причини неявки не повідомила.

Тож суд приступив до розгляду справи без її участі.

Дослідивши матеріали справи, суддя Підволочиського районного суду Сидорак Г. Б. постановила водійку “Тойоти” визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накласти на неї штраф у розмірі 10200 гривень в дохід держави з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Цікаво, що впродовж січня Підволочиський районний суд розглянув близько десяти адміністративних справ за ст. 130 КУпАП і лише в одному випадку розгляд завершився покаранням у вигляді штрафу.

У кількох випадках водії зуміли довести свою невинуватість, переконавши суддів у тому, що адмінпротоколи були складені працівниками поліції із порушеннями.

Ще у трьох випадках судді закрили справи у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності за адміністративні порушення.

При цьому водії використовували ідентичну схему уникнення відповідальності – спочатку подавали клопотання, щоб у суд викликали свідків. Суд відкладав засідання, чекаючи на свідків, а потім самі ж водії не з’являлися на розгляд. Потім врешті решт суд закрив справи у зв’язку із закінченням строків давності.

Нагадаємо, згідно чинного законодавства, покарання за адміністративні порушення можуть бути накладені не пізніше, ніж за 90 днів з часу вчинення порушення.

Андрій КОРНІЄНКО

Читайте також:
3 проміле: Гусятинський районний суд не встиг покарати дуже п’яного водія