П’ятниця , 26.04.2024

Підволочиський суд за п’яну їзду покарав водія “Сітроена”

Штраф та рік позбавлення права керування присудив Підволочиський райсуд водієві, спійманому на п’яній їзді.

штраф автоЗа чоловіка вступилась одна із громадських організацій АТОвців, однак суд не побачив підстав для звільнення водія від адмінвідповідальності.

Про це йдеться у постанові райсуду від 14 травня. Як зазначено у адмінпротоколі, ввечері 17 лютого 2021  в с. Староміщина Підволочиського району водій  керував автомобілем Сітроен Берлінго з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці та у медзакладі відмовився, чим вчинив правопорушення за ч.1 ст.130 КУпАП.

У судовому засіданні чоловік вину визнав частково. Розповів, що алкоголь вживав вдень, а ввечері поїхав за ліками. Після зупинки поліцією погано розумів, що відбувається.

Його захисниця  у суді просила звільнити останнього від адмінвідповідальності та передати матеріали на розгляд ГО «Учасників антитерористичної операції Надзбруччя». Про це ж просив і представник організації.

Однак суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про наявність в діях чоловіка ознак правопорушення за ч.1 ст.130 КУпАП. Разом з тим, не побачив підстав для передачі матеріалів справи на розгляд громадській організації. Мовляв, ані захисник, ані громадська організація не навели доцільності застосування заходів громадського впливу.

Окрім того, суд прийшов до висновку про легковажне ставлення водія до обов’язків в громадській організації. Мовляв, здійснюючи виїзди в зону АТО для доставки волонтерської допомоги з жовтня 2020 року, вчинив правопорушення в лютому 2021 року, тобто близько чотирьох місяців з моменту першого виїзду.

Таким чином, будучи у вказаній організації  водієм, керуючи транспортним засобом став вживати спиртне, причому факт можливого позбавлення права керування транспортними засобами його не зупинив.

Також суд наголосив, що передача матеріалів адмінсправи на розгляд трудовому колективу або громадській організації  є правом, а не обов’язком суду.

Відтак він визнав водія винуватим у вчиненні адмінправопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП та дав 10 200 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Читайте також:
На Тернопільщині церковна громада взяла на поруки парафіянина, який попався п’яним за кермом