Четвер , 28.03.2024

Збірна України програла Англії та завершила виступи на Євро-2020

Казка збірної України на Євро-2020 завершилася. Команда подарувала нам позитивні емоції, але на завершення з великим рахунком поступилася збірній Англії.

Україна - Англія, Євро-2020

Чвертьфінал. Англія – Україна – 4:0.

Голи: Кейн (4, 50), Магуайр (46), Хендерсон (63).

Тренерський штаб нашої команди ризикнув, за ходом гри перебудував ігрову схему на більш атакувальну, однак команда знову пропустила і все ж поступилася більш сильному супернику…

Життя на цьому, звісно, не завершується. Вже восени нашу збірну чекає продовження відбору на Мундіаль-2022 та й сам турнір у Катарі відбудеться зовсім незабаром – менше, ніж за півтора року. Сподіваємося, що на той «зимовий» чемпіонат українці також відберуться, і там продемонструють ще вищу якість гри. А поки насолоджуватимемося спогадами про нинішню історію. Її значення ще не всі можуть оцінити, адже велике, як відомо, добре видно лише з відстані…

Україна традиційно на цьому Євро зіткнулася перед вирішальною грою з проблемами у складі. Перед матчем з Англією травмувався ще й Малиновський, не найкращим чином почувався і Степаненко (тренерський штаб був змушений знову перевести у центр Зінченко, а його місце на фланзі зайняв Миколенко), а протягом першого тайму травму отримав ще й Кривцов.

На той момент Україна вже програвала 0:1, Шевченко і Ко вирішили знову змінити тактичну схему, випустили на фланг Циганкова замість одного центрального захисника і перейшли на трішки авантюру (все ж проти потужного суперника) гру 4-1-4-1. Наші створили кілька реальних нагод зрівняти рахунок ще до завершення першого тайму, але на початку другої половини всі надії були зруйновані.

Дубль зробив найдорожчий гравець Прем’єр-Ліги Кейн, тепер на його рахунку 3 результативні удари на Євро (причому всі голи він забив у плей-офф). З тих, хто залишається «в грі» і може «побити» бомбардирський результат Роналду і Шика, по три голи мають також інший британець Стерлінг і датчанин Долберг.

Збірна ж України їде додому. Чи позитивний результат її виступу? Безумовно! Чи продемонстрований максимум за рівнем гри? Не впевнені, адже українці демонстрували під проводом Андрія Шевченка якісніший футбол. Чому так? За гарячими слідами виділимо пару аспектів.

Найперше, що в команді розпочалася зміна поколінь. Задовго до старту чемпіонату стало зрозуміло, що на Євро не вийде зіграти тим складом, який виборював путівку у відборі. За два роки дехто регресував через вік (П’ятов, Кривцов, Марлос), хтось отримав травми (Мораєс, Степаненко, Ярмоленко), а, наприклад, Коноплянка опинився в обох цих списках.

Шевченко швидко шукав заміну і хтось з новачків заграв відразу (Бущан, Забарний, Шапаренко), а якісь позиції так і не вдалося «закрити» на 100%. Коли ж один за другим травмувалися обидва новонаграні вінгери Циганков і Зубков, то тренерський штаб головної команди взагалі втратив можливість для маневрів — тут бодай основний склад би назбирати…

Євро-2020, Україна, Англія

Друга основоположна складова такого виступу – невпевнена гра «трикутника» лідерів у центрі півзахисту. «Опорник» Степаненко так і не зміг цілком відновитися після травми і на Євро скорше мучився, ніж грав. А на Зінченка й Малиновського чи то так вплинув важкий сезон у клубах, чи, можливо, справа у мікротравмах, але вони не проявили повною мірою свої «козирі», і при цьому багато помилялися. У підсумку на головний матч чемпіонату проти англійців збірна вийшла без двох складових своєї основної трійки.

Однак були в грі команди й позитивні моменти, які, зрештою, і вилилися в найкращий результат за історію. Сильно проявив себе Ярмоленко — довго відновлюючись від травми і перебуваючи всю весну без ігрової практики, він завершує чемпіонат, маючи в активі 2 голи і 2 результативні передачі. Справжнім лідером центру поля і головним плеймейкером команди став молодий Шапаренко, і, до речі, він у трійці чемпіонату за перехопленнями. Відмінно на лінії воріт діяв Бущан — загалом у нього 15 сейвів, і за цим показником Георгій поки в топ-5 чемпіонату…

Позитивних моментів насправді чимало, але збірна України сьогодні змушена залишити чемпіонат. Та у нас – одна з наймолодших команд на Євро, перспектива є, а отже, будемо реалізовувати її вже найближчим часом.

В іншому чвертьфінальному матчі збірна Данії перемогла Чехію з рахунком 2:1.

Таким чином, до півфіналу пробилися Італія, Іспанія, Данія та Англія.

Розклад півфінальних матчів:

6 липня. 22.00. Лондон, «Уемблі». Італія – Іспанія.

7 липня. 22.00. Лондон, «Уемблі». Англія – Данія.

Роман КИПИБІДА, Тернополіс

Читайте також:
Україна перемогла Швецію та вийшла до чвертьфіналу Євро-2020