Субота , 30.03.2024

3,4 проміле: у Тернополі спіймали дуже п’яного водія, але не змогли його покарати

Тернопільський міськрайонний суд розглянув справу щодо водія, який попався за кермом у стані сильного алкогольного сп’яніння.

драгер, алкотестер

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення працівниками поліції було зафіксовано 17 серпня цього року у Тернополі – близько 22.40 на вулиці Леся Курбаса патрульні зупинили водія автомобіля марки “Шкода”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд проводився на місці зупинки у присутності двох свідків за допомогою алкотестеру. Результат – 3,4 проміле, що у 17 разів більше допустимої норми і вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

Водій із результатом не погодився. Йому запропонували проїхати у медичний заклад для повторного огляду, але він і на це не погодився.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судовому засіданні водій подав клопотання про закриття провадження у справі покликаючись на відсутність в його діях складу адміправопорушення передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Вказав, що згідно протоколу про адміністративне правопорушення, йому інкримінується порушення вимог п. 2.9 (а) Правил дорожнього руху, а саме, керування в стані алкогольного сп`яніння, що не підтверджено документально, оскільки, він не погодився із даними технічного пристрою.

При цьому, як видно із протоколу про адміністративне правопорушення, йому не інкримінується порушення вимог п. 2.5 Правил дорожнього руху – відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння.

Вважає, що суддя не вправі з власної ініціативи змінювати суть обвинувачення та повинен розглядати справу про адміністративне правопорушення в межах пред`явленого у протоколі обвинувачення.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив адміністративну справу за ч. 1 ст.130 КУпАП стосовно водія автомобіля “Шкода” закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного порушення.

Термін подання апеляції на дану постанову уже минув і 14 вересня це рішення уже набрало законної сили.

Андрій ЗІНЧУК

Читайте також:
2,54 проміле: у Тернополі спіймали дуже п’яного водія, але не змогли його покарати