П’ятниця , 26.04.2024

На Бучаччині спіймали двох п’яних водіїв – 0,33 і 2,46 проміле. Хто із них отримав штраф?

Бучацький районний суд розглянув справи щодо двох водіїв, стосовно яких поліцейські склали адміністративні протоколи за нетверезе водіння.

драгер, п'яний водій

Перший факт порушення був зафіксований 25 червня у селі Бобулинці – на вулиці Цегельна правоохоронці зупинили водія автомобіля “Nissan Almera”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд проводився на місці зупинки у присутності двох свідків. Результат – 0,33 проміле, що на 0,11 проміле вище допустимої норми і вважається легким ступенем алкогольного сп’яніння.

Зважаючи на результат, який дуже близький до допустимої норми, у даному випадку було б доречно провести повторний огляд у медичному закладі, але водій не скористався цим правом.

Натомість у графі пояснень до протоколу він написав: “свою вину визнаю, такого більше не повториться”.

Отож, патрульні склали на кермувальника адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні адвокат водія просив закрити справу з огляду на низький вміст алкоголю у видихуваному повітрі.

Однак, дослідивши матеріали справи, Бучацький районний суд постановив водія автомобіля “Nissan Almera” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавлення права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Інший випадок трапився 21 червня у селі Осівці – на вулиці Центральна працівники поліції зупинили водія мотоблоку “Зірка”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Правоохоронці проявили кмітливість і вчинили дуже хитро аби підловити чоловіка на нетверезому кермуванні. Вони попросили аби той забрав мотоблок з-під магазину, мовляв заважає для проїзду.

Чоловік виконав прохання. Тим часом поліцейські зафіксували на відео факт керування транспортним засобом. А далі повідомили водієві, що у нього вбачаються ознаки алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки у присутності двох свідків. Результат – 2,46 проміле, що у 12 разів вище допустимої норми і вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На кермувальника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні адвокат водія просив закрити справу, бо поліцейськими було порушено процедуру огляду на стан алкогольного сп’яніння. А саме – після оголошення результату у 2,46 проміле поліцейський повідомив про завершення відеозйомки.

Таким чином він не зафіксував чи водій погоджується із вказаним результатом. Окрім цього, за словами адвоката, водій просився пройти огляд у медичному закладі, але йому було відмовлено у цьому без пояснення причини. І даний епізод розмови не зафіксований на відео тому, що поліцейський припинив відеозйомку.

Окрім того у адвоката були й інші зауваження до матеріалів справи.

Оцінивши усі зібрані матеріали справи, Бучацький районний суд прийшов до висновку, що доказів для притягнення водія мотоблоку до відповідальності недостатньо.

Відтак, суд постановив справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП стосовно водія мотоблоку закрити у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Андрій ЗІНЧУК  

Читайте також:
У Заліщиках водій “Мазди” за нетверезу їзду отримав 34000 гривень штрафу