Четвер , 25.04.2024

Вигнали з роботи і дали штраф: у Тернополі покарали двох патрульних, які вимагали 20000 грн. хабаря

У Тернополі на кругленькі суми оштрафували двох екс-поліцейських через 20000 гривень хабаря. Обидва чоловіки пішли на угоду з прокуратурою, які суд затвердив.

хабар, патрульний, новини ТернополяЯк випливає з вироку Тернопільського міськрайонного суду від 7 вересня 2021,  обвинувачений у січні 2021 року був призначений на посаду поліцейського сектору реагування патрульної поліції відділення поліції № 1 (м. Тернопіль). А 7 травня його уже звільнили із служби у поліції.

Причиною стали наступні події. Так, 3 травня 2021 року він разом з колегою патрулював поблизу  с. Нестерівка та с. Воробіївка Тернопільського району.

Ввечері на ґрунтовій дорозі, поблизу лісу в с. Воробіївка Тернопільського району, колега фігуранта зупинив «Фольксваген Т4». Повідомив водію, що має підозри щодо керування ним автівкою у стані сп’яніння та запропонував пройти огляд. Водій сказав, що не вживав алкоголю та відмовився від проходження огляду на місці, оскільки трубка до газоаналізатора була уже розпакованою. Далі колега-поліцейський сфотографував посвідчення водія та пішов у службове авто. А водій «Фольксваген Т4», прочекашви 10-15 хвилин, поїхав.

Далі, на тому ж місці, правоохоронці зупинили сина водія  «Фольксваген Т4». Син зателефонував знайомому (у вироку не деталізовано), повідомив, що на його батька хочуть скласти незаконно протокол і що з поліцейським є двоюрідний брат цього знайомого. Останній зателефонував до згаданого родича, а той відповів, що про цю справу слід спілкуватись з колегою і що той зустрінеться з ним через півгодини біля кам`яного кар`єру в с. Великий Глибочок Тернопільського району.

Під час вказаної зустрічі колега-поліцейський повідомив, що за нескладання протоколу водій «Фольксваген Т4» має передати 20 тис. грн.  Фігурант справи вийшов “зв’язковим” у цій історії щодо передачі грошей.  І вже 6 травня, близько 15-ї години, колега отримав хабар.

Таким чином, фігурант вироку від 7 вересня вчинив кримінальне правопорушення за  ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 368 КК України, тобто пособництво в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення в інтересах третьої особи дій з використанням наданої їй влади та службового становища.

Надалі, 30 липня, обвинувачений пішов на угоду про визнання винуватості з прокуратурою. 7 вересня суд її затвердив. Зокрема, визнав винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив узгоджене сторонами покарання – 42 500 грн штрафу з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на один рік.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Вирок у справі колеги-вимагача Тернопільський міськрайонний суд виніс раніше, 18 серпня. Його визнали винуватим за ч.1 ст. 368 КК “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою” та призначили узгоджене в угоді про визнання винуватості покарання – 51000 грн штрафу з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на рік. Гроші суд розпорядився повернути власнику – СБУ.

Олена ПЕТРОСЮК

Читайте також по цій темі:
У Тернополі патрульний поліцейський попався на хабарі у розмірі 20000 гривень