Вівторок , 23.04.2024

П’яна сотня: поліція порахувала нетверезих водіїв, яких у вересні вдалося спіймати на Тернопільщині

У вересні тернопільські поліцейські виявили на дорогах області 163 нетверезих водіїв.

алкоголь за кермом

Про це сьогодні, 5 жовтня, інформують у прес-службі Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

“За минулий місяць співробітники поліції області оформили 7 303 адмінматеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку”. – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що у вересні на дорогах Тернопільщини трапилося 255 дорожньо-транспортних пригод. Із них 52 – із постраждалими, в яких 7 людей загинули,  ще 62 отримали травми.

Основними причинами автопригод, як стверджують поліцейські, є перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та проїзду перехресть.

16 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. Також минулого місяця поліцейські склали 163 адмінпротоколи за керування транспортними засобами у нетверезому стані (ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Нагадаємо, нетверезе (у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння) керування передбачає:

– штраф 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік;

– якщо ці дії вчинені повторно (вдруге) протягом року — штраф 34 000 гривень, або адмінарешт 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки з оплатним вилученням авто чи без такого;

– якщо особа вже двічі протягом року притягалася до відповідальності за такі дії — штраф 51 000 гривень, або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу.

Слід зауважити, що далеко не всі водії, на яких склали адмінпротоколи за ст. 130 КУпАП, отримають штрафи. Рішення по цих матеріалах прийматиме суд і орієнтовно третину подібних справ закриваються за відсутністю достатніх доказів провини водія. Відтак, за підсумками вересня, штрафи за нетверезе водіння отримають орієнтовно трохи більше сотні водіїв.

Читайте також:
3,4 проміле: у Тернополі спіймали дуже п’яного водія, але не змогли його покарати