Середа , 24.04.2024

У зоокутку, що розташований в тернопільському парку “Топільче”, виявили “сибірку”

У Тернополі в зоокутку загинув поні — згодом фахівці виявили у тварини сибірку. 

Про це повідомили в головному управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

“Вночі з 27 на 28 вересня 2021 року в зоокутку  парку «Топільче» комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» (м. Тернопіль) загинув поні, про що 28.09.2021 року було повідомлено в Тернопільську міську лікарню ветмедицини. На місце події виїхали спеціалісти лікарні та Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. В ході розтину трупа тварини виявлено ознаки пневмонії, гастроентериту та лімфаденіту, а збільшення та заокругленість країв селезінки викликало підозру на сибірку”, – йдеться у повідомленні служби. 

Спеціалістами відібрано проби селезінки, печінки, серця та лімфовузлів і направлено у Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сибірку. Труп тварини було вивезено у спеціально визначене місце і піддано вилученню методом спалювання, про що складено відповідний акт і проведено фотозйомку. Перегорілі останки захоронено, а місце захоронення і транспорт, яким перевозився труп були піддані дезінфекції.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного матеріалу Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановлено захворювання сибіркою. Патологічний матеріал для підтвердження діагнозу передано до державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві, який сьогодні підтвердив діагноз.

2 жовтня року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради, яким накладено карантин на зоокуток та затверджено план заходів. Тварин, які утримуються у зоокутку, піддано клінічному огляду та термометрії і вимушено провакциновано від сибірки.

Станом на сьогодні триває спостереження за здоров’ям тварин. Спеціалістами ветеринарної медицини вживаються заходи згідно з планом. За контактними особами здійснюється медичне спостереження.

Нагадаємо, що вчора з зоокутка втекли три тварини – два буйволи та один поні. Вони близько пів години бігали в районі дамби і парку “Топільче”, поки їх не повернули в загін.

Читайте також:
Готуйте баклашки: у Тернополі два дні не буде води