Субота , 27.04.2024

Яким буде північно-східний обхід Тернополя? (ФОТО)

Тема північно-східного обходу Тернополя була головною на брифінгу, за участю голови ТОДА Володимира Труша та начальника Служби автодоріг області Миколи Довгошиї, який відбувся сьогодні, 3 листопада, прямо на трасі, в районі села Шляхтинці.

Там незабаром збудують дворівневу розв’язку і нарешті розвантажать вулицю 15 Квітня в середмісті Тернополя, якою нині прямують фури з боку Хмельницького.

Отож, що збудують найближчим часом?

Наразі оголошено два міжнародних тендери:

– 25 мільйонів євро на будівництво 8,5 км самого обходу.

– 9 мільйонів євро на будівництво транспортної розв’язки.

Підготовка до оголошення тендеру тривала 3 роки — упродовж 2019-2021 років. За цей час:

  • Служба автомобільних доріг у Тернопільській області замовила виготовлення проєкту майбутньої дороги та транспортної розв’язки.
  • Пройшла всі необхідні експертизи і отримала схвальні відгуки про проєкт.
  • Після цього у 2020 році стартував викуп земельних ділянок під будівництво. Його проводила Служба у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією. Всього для потреб будівництва було необхідно 72 земельні ділянки.

Яким буде новий обхід?

Це буде траса І технічної категорії з 4 смугами руху. Для того, аби нова дорога була безпечною, буде збудована також транспортна розв’язка у різних рівнях на примиканні обходу до автошляху М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече.

Більше того, у запроєктованій дорозі враховано потреби переїзду сільгосптехніки, буде влаштовано труби для переходу тварин, перепуску води тощо.

Параметри обходу:

Довжина: 8,4 км

Ширина смуги руху: 3,75 м

Ширина розділювальної смуги: 3 м.

Очікується, що міжнародний тендер на будівництво обходу буде проведено найближчим часом і вже навесні підрядник приступить до його виконання. Однак будівництво 8,5 км, фактично, нової дороги, скоріше за все, розтягнеться не на один рік.

Роман Кипибіда

Читайте також:
У Нараївській громаді ремонтують аварійний міст