Субота , 20.04.2024

Тернополянин у Буковелі зробив сальто на “Фольксвагені” і втік з місця ДТП

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

евакуатор

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 3 жовтня цього року у селі Поляниця, на території якого розташований гірськолижний курорт “Буковель”.

Близько п’ятої години ранку водій автомобіля “Фольксваген Пассат” не впорався з керуванням, допустив наїзд на дорожній відбійник, після чого транспортний засіб перекинувся.

У результаті ДТП автомобіль отримав механічні ушкодження. Окрім того водій покинув місце автопригоди.

Патрулюючи територію, поліцейські виявили перекинутий автомобіль, у якому були відсутні номерні знаки. Осіб у перекинутому авто не було.

При огляді місця події поліцейські виявили пошкодження дорожнього відбійника. Тому про даний факт повідомили на лінію 102. Опитавши можливих свідків, правоохоронці встановили, що водій покинув місце автопригоди у невідомому напрямку. Особу водія встановити не вдалося. По факту події патрульні склали схему дорожньо-транспортної пригоди і поїхали далі по справах.

А за якийсь час пошкоджений “Фольксваген Пассат” з місця автопригоди взагалі зник.

Поліцейські з’ясували, що водій повернувся на місце ДТП з евакуатором, завантажив пошкоджене авто та поїхав до Тернополя.

Згодом таки вдалося встановити власника авто, а потім особу водія і через 23 дні уже тернопільські патрульні склали на порушника два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди) і за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця автопригоди).

Згідно чинного законодавства, адміністративні справи розглядаються або за місцем вчинення порушення, або за місцем проживання особи, яка притягується до відповідальності.

В даному випадку матеріали направили у Тернопіль – за місцем проживання водія. Причому адмінматеріали потрапили на розгляд до двох різних суддів, тому кожен протокол розглядали як окрему справу.

Дослідивши матеріали справи за ст. 124 КУпАП, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Фольксваген Пассат” визнати винним у вчиненні порушення та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

Дослідивши матеріали справи за ст. 122-4 КУпАП, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Фольксваген Пассат” визнати винним у вчиненні порушення та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень.

Окрім того порушник має сплатити по 454 гривні судового збору за розгляд кожної справи.

Водій під час розгляду справи за ст. 124 КУпАП був відсутній, а під час розгляду справи за ст. 122-4 КУпАП був на судовому засіданні і навіть визнав свою провину. Однак згодом передумав…

Кермувальник “Фольксвагена” не погодився із рішеннями суду першої інстанції і по обох постановах подав апеляційні скарги.

Мовляв, порушення ст. 124 КУпАП не було, оскільки власник “Фольксвагена” не має до водія претензій, а інших потерпілих у справі не має.

Однак Апеляційний суд звернув увагу на те, що під час вказаної події було пошкоджено дорожній відбійник, тобто завдано матеріальних збитків утримувачеві дороги.

Відтак, Апеляційний суд відхилив скаргу водія за ст. 124 КУпАП, а згодом відповідно також відхилив і скаргу за ст. 122-4 КУпАП.

Отож, водієві таки доведеться платити два штрафи. Але тернополянину все ж таки пощастило, що прикарпатські поліцейські не проявили наполегливості та не відшукали його відразу і не дали пройти огляд на стан сп’яніння. Бо при звичайному ДТП з матеріальними збитками, за яке передбачено 850 грн штрафу, номерні знаки з автомобіля не знімають…

Андрій ЗІНЧУК

Читайте також:
На Лановеччині нетверезий водій віз дитину до лікарні і отримав 17000 гривень штрафу