П’ятниця , 29.03.2024

У Бережанах п’яний водій з’їхав у кювет і нічого йому за це не було

У Бережанах не змогли притягнутися до відповідальності водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

драгер, алкоголь

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився випадок трапився іще 26 червня 2021 року у селі Рай, яке підпорядковане Бережанській міській раді.

Вранці, близько 11.00, водій легкового автомобіля “Форд Фієста” не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.

У результаті ДТП автомобіль отримав механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Окрім того у кермувальника були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння – різкий запах алкоголю, нестійка хода тощо.

Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці події водій відмовився. Його було доставлено у медичний заклад, але і там він відмовився пройти огляд.

На водія склали два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

За скоєне водієві загрожувало покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Але притягнути порушника до відповідальності виявилося проблематично.

У судове засідання водій не з’явився, а його адвокат подав клопотання про закриття справи, з огляду на те, що направлений до суду адміністративний протокол не може бути належним та допустимим доказом, оскільки водієві не було роз’яснено його прав, передбачених ст.268 КУпАП та ст.63 Конституції України.

У матеріалах справи відсутнє направлення водія на огляд для визначення стану алкогольного сп’яніння в медичний заклад. У висновку щодо результатів огляду вказано, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння, однак результату огляду на підтвердження цього факту немає, а сам висновок, як доказ у протоколі не зазначений.

У обох протоколах вказано, що свідки не залучались, однак в матеріалах справи є пояснення двох осіб, які не вказані, як додаткові матеріали. Матеріали справи не містять відомостей про технічний засіб, за допомогою якого здійснено відеозапис, а сам відеозапис має ознаки переривання і не може бути взятий судом до уваги.

Самі лише протоколи про адміністративне правопорушення не можуть бути належними та допустимими доказами у справі.

Досліджуючи матеріали справи, суд не прийняв як належний і допустимий доказ план-схему від 26 червня 2021 року, оскільки у ній відсутні відомості про учасників ДТП та про пошкодження.

Інших доказів вчинення водієм порушення, передбаченого ст.124 КУпАП, суду не надано.

Стосовно нетверезої їзди суд прийняв до уваги зауваження, викладені адвокатом.

Отож у підсумку, Бережанський районний суд 10 грудня постановив закрити провадження у справі щодо водія автомобіля “Форд Фієста” у зв’язку з відсутністю в його діях порушень, передбачених ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Постанова суду 29 грудня 2021 року оприлюднена у Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте також:
2,44 проміле: поблизу Тернополя спіймали дуже п’яного водія, але не змогли його покарати