П’ятниця , 29.03.2024

У Скалі-Подільській п’яний водій злетів у кювет і отримав 17000 гривень штрафу

Борщівський районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 16 жовтня 2021 року на автодорозі Т-2001 Бучач-Чортків-Скала-Подільська. Ввечері, близько 18.30, поблизу селища Скала-Подільська водій легкового автомобіля “Daewoo Nexia” не впорався з керуванням, з’їхав у кювет та допустив перекидання транспортного засобу.

Поліцейські, які прибули на місце події, помітили у кермувальника явні ознаки алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці події. Алкотестер показав результат 1,16 проміле, що майже у 6 разів вище допустимої норми і це вважається середнім ступенем алкогольного сп’яніння.

Від проходження повторного огляду у медичному закладі водій відмовився.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння).

Оскільки у результаті ДТП було пошкоджено лише автомобіль водія, тому справу за ст. 124 КУпАП суд закрив у зв’язку з відсутністю складу порушення.

У судовому засіданні водій не визнав своєї провини у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП. Пояснив, що за кермом був тверезий, а після аварії подався у селище, аби притягнути перекинуте авто і там вживав алкоголь аби зняти стрес. А коли повернувся до свого авто, то там уже були працівники поліції, які згодом запропонували йому пройти огляд на стан сп’яніння.

Тобто водій зізнався у вчиненні порушення, передбаченого ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкоголю після ДТП або після законної зупинки поліцейськими до проведення огляду на стан сп’яніння). За це передбачено штраф у розмірі 34000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Втім, суд критично сприйняв пояснення кермувальника.

Дослідивши матеріали справи, Борщівський районний суд постановив водія автомобіля “Daewoo Nexia” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Строки апеляційного оскарження уже минули і 14 грудня постанова судді набрала законної сили.

Читайте також:
У Тернополі трішки нетверезий водій “копійки” отримав 34000 грн штрафу