Вівторок , 16.04.2024

Водій, який у Шибалині надув у драгер 1,6 проміле, відбувся легким переляком

Бережанський районний суд розглянув справу щодо водія, на якого поліцейські склали адміністративний протокол за нетверезу їзду.

драгер, п'яний водій, новини Тернопільщини

Факт порушення було зафіксовано іще у травні 2021 року, суд розглянув справу лише у листопаді, а оприлюднено рішення у грудні уже після того як воно набуло законної сили.

Так ось, за порядком. 21 травня 2021 року у селі Шибалин, що на Бережанщині, працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 21063” (“Жигулі”, “шістка”), який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки. Результат – 1,61 проміле, що у 8 разів вище допустимої норми і це вважається середнім ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судовому засіданні адвокат водія попросив закрити справу, оскільки адміністративний протокол, складений поліцейськими містить ряд порушень. Зокрема, не вказано яким саме технічним пристроєм було проведено відеофіксацію події. Також водієві не запропонували скористатися можливістю пройти повторний огляд у медичному закладі.

Досліджуючи матеріали справи, суд звернув увагу на те, що свідки під час проходження огляду на стан сп’яніння були відсутні, а відеозапис проведеного огляду не є безперервним.

Зараз, огляд на стан сп’яніння можна проводити без свідків за умови, що їх дуже складно залучити. Наприклад, водія зупинили десь за межами населеного пункту або вночі.

Але якщо відсутні свідки, то тоді обов’язково має проводитися безперервна відеофіксація усієї процедури огляду та складання протоколу.

В даному випадку поліцейські не забезпечили безперервної відеозйомки і це вплинуло на судове рішення.

Отож, у підсумку Бережанський районний суд 17 листопада постановив закрити справу щодо водія автомобіля “ВАЗ 21063” у зв’язку з відсутністю в його діях порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Постанова судді набрала законної сили іще 30 листопада. Втім, у Єдиному реєстрі судових рішень її було опубліковано лише 6 грудня.

Читайте також:
На Гусятинщині любитель нетверезої їзди отримав умовний термін