П’ятниця , 29.03.2024

15 цікавих фактів про Київ

Київ – це не лише столиця України, але й прекрасне місто, яке щодня відвідують тисячі туристів. Проте є тут таке, про що не розкаже жоден екскурсовод.

Саме тому ми підготували 15 цікавих фактів, які вас точно здивують:

  1. У Києві є чи не найглибша у світі станція метро. Йдеться про «Арсенальну», яка знаходиться під землею на глибині 105 метрів.
  2. У місті є вулиця, яка збереглася ще з Х століття нашої ери. Це – Володимирська. До речі, з моменту заснування вона стала на кілька метрів довшою.
  3. Хрещатик – унікальна вулиця. Так, це одночасно найкоротша (1,33 км) та найширша (75 м) вулиця в усій Європі.
  4. У Києві є єдиний у світі музей тролейбусного талончика. Знаходиться він на вулиці Прорізній. Серед експонатів – сотні проїзних квитків не лише з різних міст України, але й світу.
  5. Пам’ятник «Батьківщина-мати» заввишки 102 метри. Завдяки цьому він входить до п’ятірки найвищих пам’ятників у світі.
  6. У Києві є єдиний у світі пам’ятник, що встановлений сміттєвозу.
  7. В столиці України можна побачити єдину в світі православну церкву без дзвонів. Наразі йдеться про Андріївську церкву.
  8. В одному з мікрорайонів Києва є повноцінна церква… на даху багатоповерхівки. Храм у власній квартирі облаштував один з мешканців. Що цікаво, тут справді проводилися богослужіння.
  9. У Києві також знаходиться єдиний в Україні храм на воді. Побачити церкву Миколи Чудотворця можна на Подолі.
  10. Саме у Києві є три з семи Об’єктів, що належать до спадщини ЮНЕСКО в Україні. А саме: Києво-Печерська Лавра, Церква Спаса на Берестові та Київський Софійський собор.
  11. Київ став другим містом Європи, де у 1892-му запустили електричний трамвай.
  12. «Київський» торт, який досі є своєрідною візитівкою міста каштанів, з’явився у 1956-му. Впродовж кількох десятиліть його виготовляла лише одна фабрика в Україні!
  13. Києво-Печерська Лавра – один з шести чоловічих монастирів у світі, якому надали звання лаври. Також це найвідвідуваніший музей України, яких щороку приходять побачити десятки мільйонів туристів.
  14. Київ входить до десятки найзеленіших міст Європи. І це не дивно, адже тут є понад 200 скверів та 70 парків.
  15. Станція метро «Золоті ворота» входить до 22 найкрасивіших станцій в Європі.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Цікаві факти з життя Миколи Гоголя