П’ятниця , 26.04.2024

Кращою в українській біатлонній естафеті стала… запасна Меркушина

Сьогодні, 16 лютого, на Олімпіаді в Пекіні відбулася найочікуваніша для українських уболівальників біатлону гонка – жіноча естафета.

Саме в цій гонці українки вісім років тому вигравали золоті нагороди Олімпіади в Сочі та були призерами на чотирьох попередніх чемпіонатах світу.

Та цьогоріч, на жаль, підвести команду в оптимальних кондиціях до головного старту сезону тренерам не вдалося. З різних причин. Достатньо зауважити, що команда виступала зовсім не в тому складі, в якому це планувалося принаймні в підготовчий період: вікові сестри Семеренко не витримали навантажень, а Дар’я Блашко все ще з коронавірусом у ковід-готелі.

Сталося так, що з п’яти спортсменок, заявлених на Олімпіаду, на вирішальні старти в команді залишилося дві. Вже у ході Олімпіади довелося викликати з Києва запасну, екс-тернополянку Анастасію Меркушину, яка вже змирилася з тим, що пропустить Олімпіаду. І лише вихід з ковід-вакацій Олени Білосюк (Підгрушної) дозволив бодай стартувати в сьогоднішній естафеті.

Та в самій гонці, однак, проявилися всі наші проблеми. Ірина Варвинець виступила на старті досить впевнено, але вже другий етап лідерки команди Юлії Джими став для нас катастрофою – шість додаткових набоїв і коло штрафу відкинули нашу команду в другий десяток…

І з такої глибокої ями витягати престиж української збірної довелося Анастасії Меркушиній, і вона з цим впоралася. Два чистих вогневих рубежі, і непогана швидкість по дистанції дозволили Анастасії увірватися до вісімки кращих. Вона зі статусу запасної стала найкращою в нашій команді!

А на останньому етапі Олена Білосюк, без медальних перспектив, вже вела позиційну і тактичну боротьбу з чеською збірною, і наприкінці вирвала сьоме місце. Отож, маємо ренесанс Меркушиної на тлі загальних і глибоких проблем української команди.

Напевно, в Пекіні ми очікували не цього…

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Легенда київського Динамо Василь Рац: від «двожильного Ласло» до.. паралічу