П’ятниця , 26.04.2024

Поблизу Тернополя спіймали п’яного іноземця на “Лексусі”, але не змогли його покарати

Поблизу Тернополя поліція склала адмінпротокол на водія “Lexus IS250”, помітивши у нього ознаки алкогольного сп’яніння.

Втім справа завершилась закриттям, бо поліція під час складання протоколу не залучила перекладача.

Про це йдеться у постанові Тернопільського міськрайонного суду. Фігурант справи – громадянин Республіки Гана.

Як вбачається із адмінпротоколу, 26 червня 2021 року о 22.15 на перехресті автодоріг Р-39 та Р-41 (“чистилівське перехрестя” поблизу села Біла) водій керував автомобілем “Lexus IS250” з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння що на місці, що у медзакладі він відмовився. Відтак поліція склала протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП.

У суді адвокат водія повідомив, що його довіритель перебуває за межами країни та просить розглянути справу без його участі. Також попросив суд закрити провадження у справі за відсутністю в діях його довірителя складу згадуваного адмінправопорушення.

Серед ряду причин, через які провадження слід закрити, адвокат назвав і складання поліцейськими адмінпротоколу з грубим порушенням. Таким назвав не залучення перекладача для громадянина іноземної держави, який не володіє українською мовою на достатньому рівні. Також у справі немає відомостей про відмову водія від  таких послуг. А відтак – порушено його право на захист.

Суд, дослідивши матеріали справи, став на бік іноземця. Сказав, що адміністративний матеріал було оформлено із порушенням законодавчо встановленої процедури, а тому провадження у цій справі слід закрити, у зв’язку із відсутністю в діях водія складу адмінправопорушення за  ч.1 ст. 130 КУпАП. Це і зробив.

Постанова набрала законної сили.

Читайте також:
2,14 проміле: у Тернополі п’яний водій посварився з пасажиркою і попався патрульним