П’ятниця , 29.03.2024

10 цікавих фактів про Михайла Грушевського

Михайло Грушевський – неймовірна постать в історії України та українського народу. За свою позицію він натерпівся чимало і навіть побував у засланні.

Проте сьогодні ми поговоримо не так про його біографію, як лише про деякі цікаві факти, які мало хто знає. А саме:

1. Досі невідомо, де саме народився Михайло Грушевський. Знаємо лише, що у містечку Холм у Польщі. От тільки точна адреса не збереглася, та й у ніяких документах вона не згадується. А щодо особняка, на якому красується бронзова табличка з надписами польською та українською «У цьому домі 17. ІХ. 1866 року народився найвизначніший український історик і перший Президент Української Республіки Михайло Грушевський», – його обрали наздогад.

2. Михайло пішов до школи доволі пізно. Попри те, що батьки (педагоги) добре підготували дитину вдома, батько боявся, аби син не мав проблем з наукою. Особливо зважаючи на чужу, російську, школу. Саме тому від початку віддав його до нижчої кляси, яку Михайло переріс як роками, так і знаннями.

3. Михайло Грушевський, як історик, є рекордсменом серед своїх колег. Йдеться про кількість написаних ним наукових праць. Навіть сьогодні неможливо підрахувати їхню точну кількість, проте, як стверджують історики, лічба йде на кілька тисяч! До слова, аби встигати виконувати такий великий обсяг роботи Грушевський спав лише чотири години на добу.

4. Михайло все життя був українським націоналістом. Саме тому його заочно 7 (20) березня обрали головою Центральної Ради. До слова, сам Грушевський про своє нове призначення дізнався постфактум і навіть був змушений вернутися в Україну, аби виконувати нові обов’язки.

5. Попри свій авторитет та високі посади, Михайло був напрочуд ввічливим. Особливо це проглядалося у його викладацькій діяльності. Так, до всіх студентів він звертався винятково «пане-товаришу» та на «ви».

6. Серед робіт Грушевського наймасштабнішою є праця «Історія України-Руси». Дев’ять томів у загальному налічують понад 6 000 сторінок. Над написанням Михайло трудився понад 38 років від 1895 до 1933-го.

7. Насправді ж Михайло Грушевський ніколи не був Президентом України. Фактично він очолював Центральну Раду, яка виконувала основні функції уряду. Завдяки цьому він був більше як голова парламенту, але не президент.

8. Саме за Грушевського почали діяти частини Народної міліції, як аналог Національної гвардії. Сам Михайло ніколи не був противником української армії, проте він чітко усвідомлював, що царських солдатів на український манір ніколи не переробити.

9. Майже від початку свого наукового та літературного шляху Грушевський піддавався нападкам російської (і ще імперської) влади. Так, під час штурму Києва у 1918-му більшовики цілеспрямовано знищили фамільний маєток Грушевських на вулиці Паньківській, 9. Впродовж кількох годин бронепотяг обстрілював дім. Солдати під керівництвом Андрія Полупанова знищили все – майно, рукописи, деякі праці Михайла та його батька, велику бібліотеку тощо.

10. Того ж 1918-го, а саме – 29 квітня, у Києві на Грушевського здійснили напад. Сталося це в Луцьких казармах Січових стрільців. Тоді російський солдат хотів багнетом заколоти вже чинного голову Центральної Ради, проте промахнувся, поціливши у дружину Грушевського Марію, яка тоді отримала легке поранення.

Христина СЛОТА

Читайте також:
15 цікавих фактів про Київ