Середа , 01.05.2024

Соломія Крушельницька: 10 цікавих фактів про видатну українську співачку

Соломія Крушельницька – видатна співачка родом з Тернопільщини, яка зуміла підкорити музичний світ. І це не дивно, адже виконавиця мала неймовірний голос, який з перших секунд звучання надовго западав у душу.

Проте не голосом єдиним Соломія дивувала та зачаровувала. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з цікавими фактами з життя співачки:

1. Соломія змалечку співала. Першим досвідом для неї став домашній хор. Разом з рідними та близькими друзями дівчина влаштовувала концерти, ставила невеликі вистави. Попри всю майстерність, на той час вона була лише аматоркою. Проте з кожним днем любов до музики перемагала, а згодом це перетворилося в любов всього її життя.

2. Крушельницька і справді була закохана у музику, вважала її своїм дітищем та головною ціллю. Так, вона навіть розірвала заручини з молодим семінаристом Зеноном Гудковським, аби й надалі безперешкодно співати. До слова, батьки підтримали дівчину в її виборі.

3. Попри всю любов та жагу до співу, Соломія Крушельницька лише у віці 21 року зважилася на велику сцену. Саме тоді вона дебютувала у Львівській опері, де її побачила визначна італійська прима Джемма Беллінчоні. Власне, Джемма й переконала тернополянку поїхати на навчання до Італії. Беллінчоні також допомагала Соломії вже на своїй батьківщині.

4. Тріумф не змусив Соломію довго чекати. Так, вже в другій половині 1890-х Крушельницька стала справжньої зіркою Європи та світу. Починаючи з Італії, тернополянка здобувала славу та шанувальників у Франції, Іспанії, Польщі, Росії, Португалії, Австрії, Єгипті, Чилі та Аргентині. У її творчому доробку були головні ролі в операх «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» П. Чайковського, «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Страшний двір» С. Монюшка, «Фауст» Ш. Гуно, «Африканка» Д. Мейєрбера, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса  тощо.

5. Завдяки вмінню перетворюватися та вживатися в роль Крушельницька завоювала любов та визнання всіх міжнародних критиків. До слова, за всю кар’єру Соломія не зібрала ні одного негативного відгука!

6. Популярність Крушельницької була настільки великою, що навіть зуміла затьмарити тодішній чоловічий квартет – Федіра Шаляпіна, Енріко Карузо, Тітта Руффо та Маттіа Баттістіні. Це стало справжнім переворотом у світі міжнародної опери.

7. Соломія Крушельницька, попри світову славу, гроші та визнання, завжди підкреслювала своє походження. Так, на біс вона виконувала винятково українські народні пісні.

8. Єдиний раз Крушельницька скасувала запланований концерт, завдяки чому зустріла своє кохання. Так, лікарі змусили Соломію відкласти виступ через виверження Везувію, а саме – шкідливий для її голосових зв’язок пил. Тоді, аби трохи розважитися, тернополянка поїхала у Віареджо, де й закохалася в мера міста. Попри те, що чоловік був старший Соломії на 20 років, пара зіграла весілля та прожила щасливо аж до самої смерті коханого.

9. Соломія Крушельницька мала колосальні гонорари, які витрачала на утримування своїх батьків. Так, вже у віці 30 років оперна діва купила рідним шикарний маєток у Львові.

10. Попри рак горла, з яким Соломія боролася кілька років, Крушельницька до останнього виступала на сцені. Свій останній концерт вона дала в 1949-му.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Симон Петлюра: 10 цікавих фактів з життя політика та військового діяча