Вівторок , 19.03.2024

Телефон: історія винаходу та цікаві факти

Телефон – прилад, без якого сьогодні важко уявити наше життя. Сучасний гаджет може замінити десятки девайсів, зокрема, камеру, календар, органайзер, будильник, радіо, телевіз, компас, карту і ще багато чого.

Проте зараз мало хто знає, з чого починалася історія створення перших телефонів – як стаціонарних, так і мобільних.

Історія створення телефонів

Датою створення першого стаціонарного телефону вважають 14 лютого 1876 року. Саме тоді американське патентне відомство отримало дві заявки щодо приладів, здатних передавати звук на далекі відстані завдяки струму. Першу заявку подав О. Г. Белл, тоді як другу – І. Грей. Що цікаво, Белл запатентував вже готовий прилад, тоді як Грей – лише намір на його створення.

Проте аналогічні досліди з’явилися ще задовго до того. Так, у 1832-му році науковці почали масово вивчати електромагнетизм. А вже 22 травня 1844-го Стів Вейл та Морзе зуміли передати перше повідомлення по дроту.

Як уже зазначалося, Олександр Белл не лише запатентував свій винахід, але й 9 липня 1877-го створив компанію Bell Telephone Company. Успіх був колосальним! Вже за пару місяців першим телефоном користувалося понад 800 осіб.

Щодо мобільних телефонів, то над їхнім створенням американські вчені почали думати ще в 1930-х роках. Так, в 1947-му експерти Bell Laboratories представили концепцію і прототип мобільного телефону. От тільки тоді винахід не мав великої популярності, оскільки без елементів живлення важив понад 40 кілограмів.

Лише постійні оновлення дозволили до 1970-го року зменшити вагу пристрою до 14 кг.

Рушійним став винахід Мартіна Купера, працівника Motorola. Він у 1973-му представив апарат Dyna-Tac, вагою в 1,15 кг. У тому ж таки 73-му, а саме – 3 квітня, Купер з даху 50-поверхової будівлі зателефонував до начальника Bell Laboratories. Це і стало початком нової епохи.

Щодо сенсорних телефонів, їх у 1993-му році представила компанія IBM. Проте їхнім проривом стало представлення в 2002-му Стівом Джобсом, засновником Apple, першого «Айфона». Пристрій став не просто мобільним телефоном, а справжнім портативним комп’ютером.

Цікаві факти про мобільний телефон

Говорити про історію створення, чвари та битви за першість можна багато. Проте пропоную також ознайомитися з цікавими фактами про мобільний телефон.

А саме:

1. Мобільними телефонами на планеті користується понад 4,5 млрд людей. Для прикладу, зубними щітками – близько 3,5 млрд.

2. В усьому світі вп’ятеро більше мобільних телефонів, аніж ПК.

3. Рекорд продажів досі належить компанії Apple. Так, у 2012-му впродовж доби вдалося продати 340 тисяч iPhones.

4. На телефонах у 18 разів більше бактерій, аніж на ручках дверей до туалету.

5. Сучасні телефони негативно впливають на здоров’я. Так, їхнє випромінення викликає безсоння, головні болі та навіть плутанину свідомості.

6. Рекордсменом за кількістю продаж (за всі роки випусків) є Nokia 1100. Загалом, продано понад 250 мільйонів екземплярів цієї моделі.

7. Залежність від мобільних телефонів – офіційно визнана хвороба. Нею, станом на 2019-й рік, хворіло понад 200 мільйонів осіб різного віку та статі.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Телевізор: історія виникнення, етапи створення та вдосконалення