Вівторок , 19.03.2024

Як забезпечити собі та рідним здоровий сон

Велике значення для фізичного та психологічного здоров’я людини має міцний нічний сон.

Достатня його продовжуваність сприяє зміцненню імунної системи, відновленню організму після хвороб, гарному настрою протягом дня. Добрий відпочинок вночі сприяє контролю ваги, дозволяє бути активнішим протягом дня.

Що сприяє швидкому засинанню та допомагає добре відпочити вночі, які товари для цього можна придбати на сайті магазину Allo у Львові, – читайте далі.

Провітрювання приміщення

Достатня порція кисню в приміщенні не тільки допоможе швидше заснути, але й подарує заряд бадьорості зранку. Якщо будинок знаходиться на відстані від міських магістралей, влітку ідеальним буде сон з відчиненим вікном протягом ночі. В холодний період року перед сном кімнату потрібно провітрювати протягом 30 хвилин. Від будь-яких обігрівачів краще відмовитись, адже вони спалюють кисень. Щоб зігрітись, краще скористатись ще однією ковдрою.

Відмова від їжі перед сном

Перед тим, як лягти спати, не варто наїдатись, адже це шкодить здоров’ю в цілому та заважає засинанню. Навіть якщо робочий день розписаний по секундах, знайдіть час для повноцінного харчування.

Не варто себе морити голодом. Просто вечеряйте не пізніше, ніж за дві години до сну легкими стравами. А якщо все одно хочеться їсти, приблизно за півгодини до лягання випийте склянку кефіру або теплого молока. Чим легше організму буде перетравлювати отримані перед сном страви, тим якіснішим буде відпочинок.

Відмова від гаджетів

Під час перегляду перед сном кіно, читання новин, гортання сторінок в соцмережах, ми даємо своєму мозку велику кількість інформації, яку він починає аналізувати. Заснути після цього зазвичай досить проблематично. Тому будь-якими гаджетами краще користуватись не пізніше, ніж за 2 години до сну.

Фізичне розвантаження

Фізичне навантаження перед сном повинне бути мінімальним, інакше можна отримати протилежний ефект. Підійдуть прогулянка на свіжому повітрі, йога чи звичайна розтяжка. При цьому кров збагатиться киснем, а серцевий ритм не перевищить норму. Особливо актуальним фізичне розвантаження є для людей, що ведуть пасивний спосіб життя.

Ліжко та постільна білизна

До порушень сну може привести як занадто жорстка, так і м’яка поверхня спального місця. Купуючи матраци у Львові, ретельно обирайте саме ті варіанти, які ідеально підійдуть для вас та ваших рідних. Більшості людей фахівці рекомендують спати саме на помірно жорстких матрацах. А тим, в кого є проблеми з хребтом, варто звернутись до лікаря за погодженням вибору ортопедичного матраца.

Приємному сну сприяє якісна натуральна білизна, виготовлена з бавовни, льону, шовку. Синтетичні матеріали затримують повітря та створюють ефект термосу, що негативно відбивається на організмі.

Скільки годин достатньо для сну

Раніше лікарі називали цифру 8, але останніми роками йде мова про 9-10 годин. Це пов’язано з великою кількістю інформації та стресу, які щодня атакують сучасних людей. Але, як показує практика, кожна людина повинна сама вирахувати цей проміжок часу дослідним шляхом. Постійне пересипання також негативно впливає на здоров’я та настрій.