Вівторок , 19.03.2024

Тернополяни обурені: уряд прийняв рішення про нову систему нарахування плати за воду в Україні. Як платити менше?

З 1 травня українці мають платити за обсяг води не лише згідно показників власних лічильників у квартирах.

комуналкаУряд прийняв рішення, що втрати води всередині будинку теж лягають на мешканців. Водоканали змушені закон виконувати. Люди ж обурені новими платіжками. Які кроки потрібно зробити, щоб уникнути зайвих витрат роз’яснили тернополянам у ефірі студії “Файне місто” директор водоканалу Володимир Кузьма та начальник відділу розрахунків населення Руслан Бурмас.

Що саме передбачає закон?

Новий закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” був прийнятий ще у 2017 році. Його виконання – частина шляху України до ЄС, говорять у тернопільському водоканалі. Згідно з документом мешканці мають платити не лише за обсяг води, спожитий ними у квартирі: тепер додатково нараховується ще різниця між показниками квартирних лічильників та загального на будинок. А втрати води у трубах всередині будинку можуть бути досить суттєвими: часто течуть стояки чи загальні труби в підвалах, а іноді самі мешканці вчасно не лагодять крани і не дають правдиві показники. Тож страждають сусіди.

Тарифи ті самі – а суми зросли значно

Нові платіжки неприємно вразили тернополян. У сотень мешканців багатоповерхівок сума за воду зросла суттєво. Адже у 50 будинках міста втрати у під’їздах склали половину від обсягу спожитої згідно з лічильниками води. Сума сплати збільшилась відповідно – якщо людина раніше платила 100 грн, тепер 150, хоча води більше не ллє. Ще у 114 будинках втрати становлять 20%: тут якщо на воду уходило 200 грн, тепер 240.

Коли стали приходити нові платіжки – звернень до водоканалу значно побільшало.

Як уникнути додаткових витрат?

У міському водоканалі зазначають – вони відповідають тільки за мережі до входу у будинок. А нова схема оплати – розпорядження Уряду. Але вони реагують на звернення мешканців і активно допомагають уникнути людям додаткових витрат.

Інженери вже провели початкову аналітику щодо обсягу втрат води у будинках. Тепер мешканці разом з ЖЕКами та чи керівниками ОСМД повинні дослідити, чому виникає така різниця: адже труби всередині будинків – це спільна власність людей. Фахівці з комунальних чи приватних організацій мають ретельно перевірити мережі, встановити, де течуть труби. Зробити заміри споживання у будинку з 1 до 4 ночі: адже саме тоді мешканці майже не користуються, тож витоки виявити легко.

Якщо ж і це нічого не дасть – мешканцям потрібно провести збори та виявити тих, хто подає занижені показники з квартири чи “відмотує” лічильник.

У водоканалі впевнені – послідовні кроки та відповідальність кожного неодмінно дадуть результат. Завдяки спільним зусиллям мешканців і комунальних служб втрати води у трубах будинків значно знизяться, тож і суми оплати за воду можуть зменшитися майже до старих показників.

Читайте також:
Сергій Надал: «Допомога армії від Тернополя» має регулярно находити до наших воїнів