Середа , 17.04.2024

Як покращити навички стратегічного мислення

У найпростішій формі стратегічне мислення – це здатність планувати майбутнє.

Це здатність готувати стратегії та створювати ідеї, які зможуть впоратися зі зміною середовища, та розглядати різноманітні виклики, які чекають попереду.

Під час прийому на роботу кандидати, які володіють навичками стратегічного мислення, матимуть значні переваги, адже це якість, яка робить багатьох менеджерів, директорів і керівників успішними лідерами, які й потрібні компаніям. Пропонуємо вашій увазі декілька порад, які допоможуть розвинути власні навички стратегічного мислення.

Ключові якості людей із розвиненим стратегічним мисленням

Подумайте про професійного лідера, яким ви захоплюєтеся. Чим він або вона вас приваблює? Інноваційністю, розумом чи здатністю залучати аудиторію? Або, можливо, вам подобається його здатність критикувати процес чи процедуру, залишаючись сприйнятливими до зворотного зв’язку та змін?

робота

Якщо ваш ідол володіє будь-якими з перерахованих вище якостей, це означає, що він вміє стратегічно мислити. Ось якості, над розвитком і удосконаленням яких варто працювати протягом усього життя:

  1. Не переставайте вчитися

Навички стратегічного мислення розвиваються шляхом постійного навчання та самовдосконалення. Будь-то навчання на власному досвіді, досвіді інших, книги, презентації, мережі знайомих, конференції чи молодші колеги – стратегічні мислителі не відкидають жодних потенційних джерел навчання.

  1. Завжди питайте порад в інших

Вміючи готуватися до майбутнього та постійно вдосконалюватись, стратегічні мислителі відкриті до відгуків та порад інших людей. Вони перевіряють ідеї, концепції та гарантують, що критика розглядається та включається, де це необхідно. Цей процес робить їхні плани та стратегії максимально надійними та стійкими.

  1. Не бійтеся ризикувати

Стратегічні мислителі розуміють, що єдиного рецепта для досягнення професійної досконалості, який би підійшов абсолютно всім, не існує. Після ретельного розгляду вони не бояться ризикувати та впроваджувати нові ідеї, інноваційні рішення та унікальні презентації, бувши готовими як до успіху, так і до невдачі. І найголовніше – вони завжди готові вчитися на своїх помилках. Дайте собі можливість досліджувати нові можливості. Гравці в покер високого рівня розуміють зв’язок між ризиком і винагородою, а найкращі гравці часто витрачають години на вдосконалення своїх навичок прийняття рішень, щоб переконатися, що вони можуть приймати продумані рішення в будь-яких ситуаціях. Те ж саме стосується шахів. Побудова стратегії в цій грі є чи не головною складовою успіху. В той же час, без вміння пристосуватися до нових реалій обрана стратегія може призвести до поразки.

Удосконалюйте свої навички стратегічного мислення

Вже має бути зрозуміло, що стратегічне мислення надзвичайно цінне для просування вашої кар’єри, але воно також має широке застосування у вашому особистому житті.

Це навичка, яка дає змогу планувати та застосовувати власний розум до багатьох проблем, з якими ви стикаєтесь, завжди шукати найкраще та найефективніше рішення. Отже, як цього досягти? Почніть працювати над цими сферами, щоб покращити свої навички стратегічного мислення, незалежно від того, в якій ролі чи галузі ви працюєте:

  1. Будьте проактивним

Проявляйте ініціативу та починайте вживати необхідні заходи ще до того, як вас попросять. Ви вже попросили додаткові копії звіту для тих, хто пропустив нараду? Створили резервні копії всіх ключових файлів відділів на додатковому джерелі на випадок збою системи? Якщо так, поставте галочку в проактивному полі та продовжуйте в тому ж дусі.

  1. Намагайтеся зрозуміти зустрічні аргументи

Хороші лідери із добре розвиненим стратегічним мисленням майже ніколи не будуть наполягати на тому, що лише їхні ідеї завжди правильні. Розвиток розуміння та оцінки протилежних ідей, думок, аргументів або позицій розвине ваші навички стратегічного мислення, створивши розуміння картини в цілому. Чим більше ви досліджуватимете альтернативні аргументи, тим легше вам буде бачити проєкти та ідеї цілісно.

  1. Постійно оптимізуйте роботу

Незалежно від того, який проєкт або частину роботи вам доручено, завжди шукайте способи оптимізації та покращення того, що ви робите. Стратегічне мислення – це можливість змінити стратегію та напрямок; бути адаптивним і амбітним одночасно.

Переконайтеся, що все, над чим ви працюєте, від звіту про результати роботи в соціальних мережах, презентації команди, до статті з дослідження ринку, приносить максимальну користь.

  1. Будьте в курсі новин і тенденцій

Приєднуйтесь до професійних заходів, читайте нову літературу, спілкуйтеся зi співробітниками з різних відділів вашої організації, та шукайте підказки про майбутні тенденції та концепції всюди, де тільки можете.

Зрозумійте, що ви функціонуєте не тільки в контексті вашого робочого місця, але і в більш широкому масштабі, на підприємствах в країні або навіть у всьому світі. Шукайте наставників та експертів, які можуть поділитися власним досвідом та порадами, щоб бути в курсі найважливіших і актуальних ідей, що стосуються вас.