П’ятниця , 19.04.2024

У Тернополі водій “Daewоо” за п’яну смертельну аварію отримав 9 років тюрми

Кримінальні новини Тернополя: 9 років тюрми з позбавленням права керування на 10 років призначив суд 1-ї інстанції водієві Daewоо Sens, що збив торік у квітні на проспекті Злуки хлопця.

Той від отриманих травм згодом помер у лікарні. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. Фігурант справи – уродженець Хмельниччини, із середньою освітою, неодружений, працює на посаді механіка у  ТОВ «Терн Транс Сервіс», раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, аварія трапилась 7 квітня 2021 року близько 23.50 на просп. Злуки. Тоді водій  Daewоо Sens, керуючи у нетверезому стані, збив на нерегульованому пішохідному переході хлопця. Той отримав тяжкі тілесні травми, від яких помер у лікарні. Як з’ясувалося згодом, у крові водія медики виявили етиловий спирт в концентрації – 3,15 %о (проміле)

Відповідно, дії водія були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.3 ст. 286-1 КК, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, що спричинило смерть потерпілого.

Однак сам обвинувачений вину визнав у суді лише частково. Зокрема визнав, що був неуважним і тому скоїв ДТП. Сказав, що дорога була неналежним чином освітлена і пішохідний перехід також, тому  він не помітив пішохода та допустив на нього наїзд. Зазначив, що після зіткнення авто ще проїхало невелику відстань після чого він зупинився і побіг до потерпілого, щоб надати допомогу.

Проте, за його словами, нічого не встиг зробити, так як особи, які перебували на місці зіткнення, почали наносити йому тілесні ушкодження. У суді він повністю  визнав цивільний позов, заявлений прокурором, а позови потерпілих – частково. А ще – розкаявся у вчиненому, просив вибачення у батьків загиблого та просив суд не позбавляти його волі. Батьки натомість просили суд позбавити його волі на максимальний термін та позбавити права керування.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав його винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив 9 років тюрми з позбавленням права керування на 10 років. Також суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих. Йдеться про відшкодування 500 тис грн. моральної шкоди, майже 14 тис грн витрат на поховання та майже 53 тис грн витрат на лікування.

Вирок наразі законної сили не набрав. Обвинувачений подав апеляцію. Розглядати справу почали у червні, наступне засідання призначено на 25 серпня.

Читайте також:
У Тернополі водій “Тойоти” за п’яне смертельне ДТП отримав рік умовно