П’ятниця , 26.04.2024

За п’янку і за хабар: у Тернополі водій “Ауді” отримав два штрафи по 17000 гривень

У Тернополі поліція зупинила водія “Ауді” за порушення правил дорожнього руху, а він виявився ще й нетверезим та запропонував поліції хабар за нескладання протоколу.

Історія завершилась судимістю та штрафами. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 28 березня 2022. Фігурант справи –  із середньою спеціальною освітою, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, випадок трапився 12 листопада 2021 близько 5-ї ранку на вул. 15 Квітня. Тоді поліція зупинила водія Audi А4 за порушення правил дорожнього руху, а в ході спілкування запідозрила його у вживанні алкоголю та запропонувала пройти тест. Водій погодився.

Алкотест показав 2,04‰ (проміле). Тож поліція почала складати протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП, а водій – просити не складати такого та відпустити його. Після чого ще й поклав на підлокітник 5 тис. грн. Такі його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто надання службовій особі неправомірної вигоди  за невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, дій з використанням наданого їй службового становища.

У суді водій визнав, розкаявся, просив суворо не карати. Зважаючи на визнання вини та позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються. Він визнав водія винуватим у вчиненні вище згадного злочину та присудив  17 тис. штрафу. Також суд розпорядився конфіскувати 5 тис. грн, які були предметом злочину. Вирок набрав законної сили 28 квітня 2022, однак чоловік штрафу не сплачував через, як пізніше пояснював у суді, скрутне матеріальне становище та наявність двох дітей. Постановою суду від 24 червня йому розстрочили виплату боргу на 12 місяців.

Щодо відповідальності за п’яну їзду, то уникнути її не вдалось також. Зокрема, постановою суду його визнали винуватим у вчиненні адмінправопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП та оштрафували на 17 тис. грн.

Читайте також:
У Тернополі п’яний водій скоїв ДТП і отримав 850 грн штрафу