Четвер , 25.04.2024

У Монастириськах суд виправдав адвоката, якого обвинувачували у вимаганні хабаря

На Монастирищині суд виніс виправдувальний вирок адвокатові, обвинуваченому у вимаганні хабаря у свого клієнта для прокуратури. Розглядати справу суд почав ще у 2016.

Про це йдеться у вироку Монастириського районного суду. Фігурант справи – уродженець с. Кокошинці Гусятинського району, з вищою освітою, одружений, адвокат Ради адвокатів Тернопільської області, раніше не судимий.

Як випливає із обвинувального акту, у 2016 фігурант справи повідомив своєму клієнтові, що за невнесення апеляційної скарги прокуратурою на вирок, яким йому присудили умовне покарання, треба надати прокуратурі 2500 доларів. Така сума була еквівалентною на той час 64 457,97 гривням. Ввечері 18 жовтня 2016 року адвокат  отримав вдома у клієнта бажану суму. Його дії були кваліфіковані за ч.3 ст. 369-2 КК, тобто  вимагання та одержання неправомірної вигоди для третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

У суді обвинувачений своєї вини не визнав. Розповів, що разом ще з одним адвокатом надавали юридичні послуги клієнтові, який обвинувачувався у 14 епізодах крадіжки та за ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”. Так як він був у дружніх стосунках з клієнтом, то неодноразово був у нього вдома та, зважаючи на відсутність грошей у клієнта, домовився про оплату юридичних послуг по завершенні розгляду справи судом 1-ї інстанції. А також, здійснюючи захист, особисто розрахувався з потерпілими у справі. Згодом сказав клієнтові розрахуватись.

Згодом клієнт повідомив, що знайшов гроші. Та, коли він приїхав до нього додому та отримав гроші, то відразу забігло п’ятеро осіб, які почали бити його, копати та переконувати передати ці гроші прокурору і тоді «йому нічого не буде». Він відмовлявся та пояснював, що це не хабар, а гонорар і нікому передавати його не буде. Утім, на нього не припиняли тиснути та схиляли “здати” прокурора.У суді обвинувачений попросив надати оцінку діянням працівників правоохоронних органів при здійсненні затримання.

Про тиск від працівників СБУ розповів у суді і колишній клієнт обвинуваченого. Сказав, що під час повторного візиту працівників СБУ до нього додому, його п’яного змусили поїхати та написати заяву про вимагання, погрожуючи апеляцію на його вирок. Згодом вручили мічені гроші. Суди у справі про хабар тривали п’ять років і за цей час він дізнався, що у такий спосіб добивались звільнення прокурора (заступника керівника Теребовлянської місцевої прокуратури – прим. ред.) з роботи за хабар, а його використали.

До висновку про недоведеність вини обвинуваченого у вимаганні та отриманні хабаря для службової особи прийшов після дослідження матеріалів справи і суд. Відтак ухвалив визнати обвинуваченого невинуватим у вчиненні злочину та виправдати у зв`язку з відсутністю в його діяннях складу злочину. Що ж до прохання обвинуваченого щодо оцінки дій правоохоронців, то сказав, що оцінка таким діянням повинна бути надана в межах кримінального провадження, що перебуває на стадії досудового розслідування за відповідною заявою обвинуваченого.

Вирок поки що не набрав законної сили. На нього подано апеляцію.

Ольга ПЕТРОСЮК

Читайте також по цій темі:
Після воєнкома на хабарі спіймали ще й адвоката