П’ятниця , 19.04.2024

За п’янку і за хабар: у Тернополі водій “Сеату” отримав два штрафи по 17000 грн

Два штрафи по 17000 гривень присудили водію, що в’їхав у центрі Тернополя у паркан, будучи п’яним, та запропонував поліції 800 грн хабаря за не складання протоколів.


Про спробу відкупитись йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. Фігурант справи – з вищою освітою, неодружений, не працює, раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, 24 жовтня 2021 о 4.40 поліцейські прибули на ДТП з потерпілими у центрі міста,  неподалік ЦУМу. На місці виявили авто «SeatCordoba» і під час спілкування з водієм виявили у нього ознаки сп’яніння.

Тож запропонували пройти огляд на місці за допомогою “Драгера”. Тест показав  2,52 проміле.

Після цього поліцейські повідомили, що складатимуть адмінпротоколи за ст. 130 КУпАП, тобто керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, за ст. 124 КУпАП –  порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів та ч. 1 ст. 139 КУпАП – пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху.

А водій натомість почав пропонувати гроші, щоб уникнути адмінвідповідальності. Тож витягнув чотири купюри по 200 грн та простягнув поліцейському.

Той відмовився, тому водій взяв і поклав їх на сидіння у службову автівку. Таким чином, він вчинив  злочин за ч. 1 ст. 369 КК України, тобто надання службовій особі неправомірної вигоди, за невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, дії з використанням наданого їй службового становища.

Надалі, 23 березня 2022, чоловік пішов на угоду про визнання винуватості з прокуратурою. У травні суд її затвердив. Він визнав обвинуваченого винуватим у вищезгаданому злочині та присудив 17000 гривень штрафу. Вирок набрав законної сили 24 червня.

Окрім того, довелось йому відповісти і за керування у нетверезому стані. Постановою суду його визнали винуватим у вчиненні правопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП та присудили 17000 гривень штрафу. Також оштрафували його на 850 грн за порушення правил дорожнього руху – ст. 124 КУпАП.

Ольга ПЕТРОСЮК

Читайте також:
На Підволочищині водій, який давав поліції хабаря, отримав 17000 гривень штрафу