Вівторок , 19.03.2024

Подорожі Прикарпаттям: цікаві місця, які варто відвідати

Є речі, про які не замислюєшся, наприклад, що площа нашої Батьківщини 603628 км² і для мінімальних географічних знань цього достатньо. Але скільки всього ховається під цими цифрами.

Україна – вражає! Ми подорожуємо, щоб відчути дух місця. Свобода — це те, що давно панує в Україні, і люди, які захочуть її відчути, подорожуватимуть нашою країною. Які локації можуть надати сили та надихнути людей? Кожен куточок України заслуговує на увагу мандрівників, але сьогодні поговоримо про чарівне Прикарпаття – душу та серце країни.

Подорожі Прикарпаття наповнюють та заряджають на увесь рік: унікальна природа, скажена енергія, надзвичайна місцевість, історична спадщина та файний колорит. Випробувати ці вібрації можна лише проживши цей нереальний досвід.

До Прикарпаття територіально відносять підгір’я  Івано-Франківщини, Львівщини та Буковини. Які містечка та селища потрібно обов’язково відвідати влітку чи восени?

«300 метрів над рівнем неба», або селище міського типу на Франківщині.

Село Вигода – розташовано над 620 метрів над рівнем моря, поблизу гірського масиву Чорногора, який єднає гори: Говерлу, Шешул, Петрос та Піп Іван! Корінні мешканці називають свій рідний край «брамою в Карпати», через Торунський перевал йде шлях на Закарпаття та кордону з Європою. Що стосується активного відпочинку, через Верховину протікає ріка Чорний Черемош, по якій можна сплавлятися байдарками та каяками, рибалити. На території селища можна відвідати Верховинський національний  природний парк та здолати вершину гори Піп Іван. Щодо культурного розвитку, разом з друзями чи родиною, чи взагалі на самоті зі своїми думками варто завітати у музей «гуцульської магії», квартиру-музей Михайла Коцюбиського «Тіні забутих предків».

Підніжжя буковинських Карпат – містечко Косів. Ідеально підходить для екотуристів, бо у цій місцевості, взагалі, немає промислових об’єктів. Визначною пам’яткою Косіва є стихійний базар, де можна придбати етнічні національні прикраси, посуд з кераміки, вишиванки та рушники, килими з етнічними візерунками. Також можна побувати у національному парку «Гуцульщина», музей народної творчості М. Струтинського, музей визвольних змагань Карпатського краю, музей фольклору, водограй «Косівський Гук», Косівська форталізація – вали колишнього замку.

Наймальовничий край Прикарпаття – місто Яремче на березі ріки Прут. Унікальна природна заповідна зона, яка дає відчуття, що ти є вище, за все, що є в Україні: гора Говерла та Маковиця, скелі Довбуша, водоспади Пробій та Гук, міст Віадук та ще, ще більш екологічних зелених пам’яток! Крім того, тут є старовинні храми XVII-XVII століть, музей етнографії, ресторан «Гуцульщина»- втілення автентичної, традиційної західноукраїнської архітектури, зроблений без єдиного цвяха.

За 30 км від міста Яремче розташовується селище Яблуниця. На кордоні Закарпаття та Івано-Франківщини є величезний перевал – Яблуницький, з якого виявляються незабутні пейзажі вершин гір Синяк, Довбуш, Говерла, Петрос, Близниці. Саме звідси починаються сходження на вершину світу – туристичний тур у Карпати.

На думку дослідників – село Манява на Франківщині, найдавніше поселення в Карпатах. Вартий Вашої уваги Манявський скит, його ще називають оборонний монастир, заснований Йовом Княгицьким у ХVІІ столітті. Біля нього є Блаженний камінь та цілюще джерело, куди приїжджають не тільки мандрівники, а й люди, що шукають душевного спокою.

Причини подорожувати Прикарпаттям: свобода та національна ідентичність, культура спадщина й Карпатські краєвиди!

Читайте також:
10 цікавих фактів про річку Дністер