П’ятниця , 03.05.2024

У Тернополі водій вантажівки давав поліції хабаря і отримав за це 17000 грн штрафу

У Тернополі поліція вирушила на виклик про конфлікт між водіями вантажівок та виявила, що один із його учасників нетверезий.

Йому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння, а він спробував домовитись про не складання адмінпротоколу.

Історія завершилась для чоловіка штрафом. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 7 липня 2022. Фігурант справи – уродженець Кіровоградської області,  з середньою освітою, одружений, працює водієм ТОВ «Київ Транс-Логістик», раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, випадок трапився 1 квітня 2022 близько 21-ї години неподалік ТЦ “Подоляни”. Тоді поліцейські приїхали на згадане місце через повідомлення про конфлікт між водіями вантажівок. По завершенні конфлікту поліцейські запідозрили, що один із його учасників, водій автомобіля “Сканія” – нетверезий, тому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння.

Дорогою до автівки, у якій був алкотестер, водій запропонував поліцейським гроші за нескладання на нього протоколу. Ті відмовились та попередили про кримінальну відповідальність за таку пропозицію. Однак чоловік, підійшовши до автівки, кинув 500 грн у багажник їхнього авта.

Таким чином, вчинив злочин за ст. 369 КК, тобто надання службовій особі неправомірної вигоди за не вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, дії з використанням наданого їй службового становища.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся,  просив суворо не карати.  Та зсилаючись на скрутне матеріальне становище, попросив розстрочку  у випадку призначення штрафу. Суд прислухався – він визнав фігуранта винуватим у вчиненні злочину за ст. 369 КК, присудив 17 тис. грн штрафу та розстрочив його виплату на 10 місяців рівними частинами.  Вирок уже набрав законної сили.

А ось справа про керування напідпитку завершилась для водія перемогою. Так, якщо Тернопільський міськрайонний суд постановою від 3 травня визнав його винуватим у вчиненні порушення за ч.1 ст. 130 КУпАП та  призначив 17 тис. штрафу з позбавленням права керування рік, то Апеляційний – постанову скасував, закрив провадження за відсутністю в його діях складу згаданого  адміністративного правопорушення. Суд прийшов до висновку, що до адмінпротоколу не було долучено доказів належних доказів вчинення водієм дій, зазначених у протоколі.

Читайте також:
У Зборові водій “Жигулів”, який давав поліції хабаря, отримав 17000 грн штрафу