Четвер , 18.04.2024

На Бучаччині водій мопеда давав поліцейським хабаря і отримав за це 17000 грн штрафу

На Бучаччині присудили водію мопеда 17000 гривень штрафу через пропозицію поліцейським домовитись за нескладання протоколу за п’яну їзду.

Чоловік пішов на угоду з прокуратурою, але саму справу про п’яну їзду виграв.  Як випливає із вироку Бучацького районного суду, 17 червня 2022 поліцейські отримали повідомлення від чергового фельдшера КНП «Золотопотіцька міська лікарня» про ДТП із травмованими в селі Скоморохи Чортківського району.

Йшлося про те, що водій скутера не впорався з керуванням, перекинувся та отримав тілесні ушкодження. Після дзвінка поліцейських до лікарні виявилось, що чоловік, який вчинив ДТП, перебуває у медзакладі. Туди й поїхали і під час спілкування з ним поліцейські почули запах алкоголю. Тому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння, однак той відмовився що від огляду за допомогою алкотестера, що від огляду у медзакладі.

Далі правоохоронці повідомили, що складатимуть протокол за нетверезе водіння, а водій почав пропонувати їм 200 доларів, аби вони не робили цього. Поліцейські відмовились, попередили про кримінальну відповідальність за таку пропозицію. Однак чоловік не вгавав. Тому ті повідомили про факт на спецлінію 102, викликали слідчо-оперативну групу.

Його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто пропозиція надання неправомірної вигоди службовим особам  за невчинення ними  в інтересах того, хто пропонує, дій з використанням наданого їм службового становища.  Надалі він пішов на угоду з прокуратурою, яку суд і затвердив. Він визнав фігуранта винуватим у вчиненні згадуваного злочину та присудив узгоджене покарання – 17000 гривень штрафу.

А ось справа про п’яну їзду завершилась цілковитою перемогою для водія. Так, постановою Бучацького районного суду провадження у справі про адмінправопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП закрили у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. У суді фігурнат стверджував, що був пасажиром, а не водієм, а у поліції достатніх доказів протилежного не було.

Читайте також:
У Франківську водій-наркоман заробив 51000 грн штрафу