Четвер , 25.04.2024

У Заліщиках п’яний водій “Форда” збив дорожній знак і отримав 17000 грн штрафу

Заліщицький районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 28 травня 2022 року у місті Заліщики. Близько першої години ночі на вулиці Бандери водій автомобіля “Форд Транзит Конект” не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та допустив наїзд на дорожній знак. Опісля цього транспортний засіб опинився у кюветі.

У результаті ДТП автомобіль отримав механічні ушкодження, також було пошкоджено і дорожній знак.

Водій “Форда” на момент аварії перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки. Драгер показав результат 1,16 проміле, що майже в 6 разів вище допустимої норми.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій не визнав своєї провини і просив закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю вчинення ним порушень.

Адвокат наполягав на відсутності доказів керування транспортним засобом саме тією особою, яку притягували до відповідальності, бо ж поліцейські не зупиняли водія, а прибули на місце ДТП, коли авто уже перебувало у кюветі. Також захисник наголошував, що огляд на стан сп’яніння у медичному закладі проводився більше, ніж через дві години з часу виявлення підстав для його проведення, а отже такий огляд не є дійсним.

Втім, досліджуючи матеріали справи, суд прийшов до висновку, що провина водія доведена в повному обсязі. На відеозаписах з місця події зафіксовано, що водій визнає факт керування транспортним засобом і також визнає факт вживання алкоголю. Він пояснював поліцейським, що випив трохи і після цього захотів проїхатися. З результатом огляду, проведеного на місці ДТП, погодився, тому поліцейські склали протокол на основі першого огляду, не беручи до уваги пізніший результат огляду у медичному закладі, який, до речі, теж виявився позитивним.

Отож, у підсумку Заліщицький районний суд постановив водія автомобіля “Форд Транзит Конект” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 КУпАП і ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням та подав апеляційну скаргу. Однак Апеляційний суд не задовільнив скаргу і залишив постанову суду першої інстанції без змін.

Читайте також:
2,5 проміле: у Підгайцях спіймали і покарали нетверезого водія “Ніссану”