П’ятниця , 26.04.2024

Майже три проміле: на Бережанщині п’яний водій заїхав у кювет

Бережанський районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 30 серпня 2022 року на 89-му кілометрі дороги М-30 Стрий – Ізварине (це орієнтовно поблизу села Куряни).

Близько першої години ночі водій автомобіля “ВАЗ 2107” (“Жигулі”, “сімка”) не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керування та з’їхав у кювет. Внаслідок ДТП транспортний засіб отримав механічні ушкодження.

Водій перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Результат огляду на стан сп’яніння – 2,89 проміле, що в 14 разів вище допустимої норми.

На керманича склали два адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Справу за ст. 124 КУпАП суд закрив у зв’язку з відсутністю складу порушення, оскільки було пошкоджено лише автомобіль, який перебуває у власності водія. Інших транспортних засобів чи елементів дорожніх споруд не було пошкоджено.

А у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП водій “Жигулів” не визнав своєї провини. Пояснив, що алкоголь він вживав уже після автопригоди. Мовляв, після того як з’їхав у кювет, збирав біля машини розкидані речі і знайшов пластикову пляшку. Відкрив її, хотів води попити, але виявилося, що там була не вода, а самогон. Ось так і випив після ДТП.

Втім, суд у цю версію не повірив. На відеозаписі з нагрудних камер поліцейських зафіксовано, що коли правоохоронці підійшли до водія, той розповів їм, що керував автомобілем, був у стані сп’яніння і розповів, що не знає, як він залишився живий.

Отож, дослідивши матеріали справи, Бережанський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2107” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік. Постанова суду уже набрала законної сили.

Читайте також:
У Тернополі п’яний водій скоїв дві аварії. Як його покарали?