Вівторок , 16.04.2024

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: які будуть наслідки

Критичне підняття рівня води у річці Дніпро в області очікується близько 11:00.

У ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. На Херсонщині розпочалася евакуація населення, а президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, пише ТСН.

“Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується”, – повідомили рано-вранці в ОК “Південь”.

В МВС України наголосили, що рівень води підіймається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади,
  • взяти документи і речі першої необхідності,
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців,
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських.

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко попередив, що критичне підняття рівня води у річці Дніпро в області очікується близько 11:00. Зокрема, в Херсоні в мікрорайоні Корабел підняття рівня води очікується до рівня 3-3,5 м.

Евакуація

На Херсонщині розпочалася евакуація з небезпечних районів, заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він закликав мешканців зібрати речі першої необхідності та чекати на автобуси для евакуації.

Окремо звернувся Прокудін до жителів лівого берега. Їх закликав зробити все можливе для збереження життя, негайно залишивши небезпечні території. За 5 годин рівень води дістанеться критичної позначки, наголосив очільник ОВА.

“Укрзалізниця” запустила з Херсона перший евакуаційний потяг, що вирушить із міста 6 червня о 12:00 для порятунку жителів області, які опинилися у зоні ризику через підрив ГЕС. В компанії наголошують – якщо виникне потреба, будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Загроза затоплення

Під загрозою затоплення опинилися села на правобережній частині річки Дніпро в Херсонській області. Йдеться про села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

Реакція Зеленського

Секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що через підрив Каховської ГЕС Зеленський скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки.

Зеленський наголосив – руйнуванням дамби Каховської ГЕС свідчить про те, що окупантів слід негайно треба виганяти з кожного куточка України.

“Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну” – написав президент у Мережі.

Яку ще загрозу становить підрив Каховської ГЕС

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може позбавити питної води жителів Херсонщини та окупованого Криму, а також становить загрозу для Запорізької АЕС. Можливе також знищення частини населених пунктів та біосфери.

Єрмак наголосив, що це воєнний злочин росіян та екоцид. Він додав, що центральна та регіональна влади працюють задля забезпечення безпеки людей.

Як повідомили в “Укргідроенерго”, внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Читайте також:
“Допомога армії від Тернополя” прибула на передову