Вівторок , 30.04.2024

Дерев’яне чи металеве ліжко: який варіант кращий?

Ви вирішили придбати ліжко? Це задача не з простих, оскільки саме спальне місце стає центром умеблювання кімнати, навколо якого і будується решта меблевої композиції.

Зараз головна “битва” відбувається між ліжками з дерева та металу. Яку сировину вибрати – вирішувати вам. Але перед покупкою необхідно ознайомитися з особливостями обох варіантів та оцінити властивості дерев’яних та металевих моделей.

Плюси дерев’яних ліжок

Відомо, що меблі виконані з дерева випромінюють затишок, тепло та специфічний приємний запах. Тому дерев’яні ліжка зроблять атмосферу спальні максимально розслаблюючою та позитивною. Цей матеріал виглядає дуже привабливо та чудово поєднується з різноманітними інтер’єрними рішеннями.

При виробництві каркасів використовуються тверді та м’які сорти дерев. До твердих порід відносяться дуб і бук, що характеризуються довговічністю та зносостійкістю. Виготовлені з них вироби мають гарний благородний дизайн з неповторними природними візерунками. До другої категорії деревини відносять вільху та сосну. Такі матеріали мають прекрасну текстуру, гарний зовнішній вигляд і, що не менш важливо, більш доступну ціну.

Безперечні переваги та незначні мінуси

Ліжкомісця з дерева – це завжди актуальна класика. Навіть якщо у виробництві використовувався клеєний брус, то дерев’яні ліжка мають велику кількість переваг. Наприклад, вони:

  1. Зручні, практичні та здатні витримувати значні навантаження.
  2. Не викликають у власників алергічних реакцій.
  3. Мають великий експлуатаційний термін та безмежну різноманітність дизайнерських варіацій.

Вирішивши зупинити вибір на дерев’яних меблях для сну, слід знати й недоліки таких виробів. Вони не підходять для приміщень із підвищеною вологістю та температурними перепадами, оскільки деревина може набрати вологу чи розсохнутися. До того ж каркас із дерева не завжди витримує механічні пошкодження та удари, після яких на поверхні можуть утворитися вм’ятини. Також слід пам’ятати, що дані моделі мають велику вагу, а за вартістю такі товари належать до умеблювання преміумсегмента.

Ліжка з металу: у чому їхня цінність?

Метал – споконвічний суперник дерева. Створені з нього вироби для сну візуально виглядають легкими та невагомими. Навіть великі елементи не виглядають громіздко та масивно, а тонкі металеві вигини ліжка створюють витончені силуети та загадкову атмосферу  приміщення.

Як ортопедична основа для матраців в металевих місцях для сну застосовують сталеві рейки або пружини, хоча іноді можна зустріти моделі з дерев’яними ламелями.

Плюси та негативні ознаки металевих конструкцій

Зазначимо одразу, що переваг ліжок з металу чимало. Їх основні пріоритети полягають у наступному:

  • стійкість до підвищених навантажень, міцність та довговічність;
  • можливість численних “збірок-розбирань” та легкого транспортування;
  • ідеальне доповнення в ультрасучасних дизайнерських течіях: хай-тек, лофт, бруталізм, баухауз і т.п.;
  • різноманіття форм та розмірів: від лаконічних до виробів з безліччю ажурних елементів;
  • простота у догляді поверхонь конструкції. Для видалення забруднень їх достатньо протерти ганчіркою, а після тривалої експлуатації виробу їхню естетику нескладно повернути шляхом фарбування конструктиву.

Недоліками металевих ліжок є прохолодність матеріалу, тому це не найкраща покупка для дитини. До того ж у таких моделях часто відсутні ніші, ящики та короби для зберігання постільної білизни та інших предметів.

Вибір ліжка – справа непроста. Сучасна меблева промисловість пропонує споживачам величезний асортимент односпальних версій та “полуторок”. Якщо вас зацікавлять двоспальні ліжка, на сторінці партнера статті є велика кількість якісних моделей на будь-який смак.

Дерево чи метал? Яке ліжко краще – вирішувати лише вам. Але ознайомившись із властивостями того й іншого, вибрати “переможця” буде набагато легше.