Неділя , 28.04.2024

У Тернополі п’яний водій “Фольксвагена” в’їхав у вуличний ліхтар. Як покарали порушника?

У Тернополі не змогли притягнути до відповідальності за нетверезу їзду водія, який в’їхав автомобілем у вуличний ліхтар.

Як зазначається у матеріалах справи, дорожньо-транспортна пригода трапилася 20 грудня 2022 року у місті Тернополі. Ввечері, близько 23:45, на вулиці Грушевського водія автомобіля “Фольксваген Тігуан” не впорався з керуванням, виїхав за межі проїжджої частини та допустив зіткненням з вуличним ліхтарем.

У результаті ДТП автомобіль та ліхтар отримали ушкодження з матеріальними збитками.

Водій перебував у стані алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився спочатку на місці зупинки. Драгер показав 0,96 проміле, що майже в 5 разів вище допустимої норми.

Керманич не погодився з отриманим результатом і виявив бажання пройти повторний огляд у медичному закладі. Результат повторного огляду теж виявився позитивним – 0,66 проміле, що в три рази вище допустимої норми.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ч. 1 ст. 139 КУпАП (пошкодження автомобільних доріг та вулиць) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У суді усі три протоколи об’єднали в матеріали однієї справи.

Тернопільський міськрайонний суд, дослідивши матеріали, постановив водія автомобіля “Фольксваген Тігуан” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень і призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених порушень, а це за ч. 1 ст. 130 КУпАП. Призначене покарання – штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішення і подав апеляційну скаргу. В апеляції адвокат просив скасувати постанову суду першої інстанції в частині ч. 1 ст. 130 КУпАП. При цьому захисник вказував на відсутність направлення для огляду у медичному закладі, відсутність у протоколі відмітки про роз’яснення прав водієві, а також на те, що огляд у медзакладі проводила медсестра, а не лікар.

Апеляційний суд прислухався до цих зауважень і скасував постанову міськрайонного суду в частині ч. 1 ст. 130 КУпАП. Таким чином, водієві “Фольксвагена” вдалося уникнути штрафу у розмірі 17000 гривень.

Читайте також:
У Чорткові водій “Фольксвагена” за нетверезу їзду отримав 34000 гривень штрафу