Неділя , 28.04.2024

Як правильно організувати освітлення у ландшафтному дизайні: ключові правила

Повноцінне освітлення у ландшафтному дизайні часто формують наприкінці створення дизайнерського проекту.

Тому що саме світло допомагає створити ту саму неповторну атмосферу на ділянці у вечірній час. Застосовуючи ті чи інші варіанти підсвічування, легко зробити акцент на конкретних рослинах або на частині ділянки, які у вечірній час не надто кидаються в очі.

Детальніше: https://begma.garden/ru/services/landshaftne-osvitlennya/

Організаційні правила

Планування садового світла, природно, вимагає належної підготовки щодо організації. Ось чому його краще надати експертам. Тоді можна вберегти себе від зайвих витрат грошей і сил і від того, щоб зіткнутися з великою кількістю проблем. Ось які правила варто врахувати в першу чергу:

  • Розрахунок. Кожен освітлювальний елемент має відігравати свою роль. Якщо потрібна повноцінна функціональність, кожен елемент світла дільниці повинен мати значення.
  • Проєкт. Схема освітлення присадибної ділянки закладається у проект облагородження території ще на самому початку. Щоб не допустити помилок, варто надати цю справу експертам.
  • Вибір світильників. Ця справа здається легкою, але до неї варто поставитися серйозно. Надто яскраві блискучі прилади не підійдуть. Крім того, потрібно враховувати пило- та вологозахист для тривалої працездатності.
  • Розташування проводки. Потрібно заздалегідь продумати, де буде розміщена проводка ще перед встановленням освітлення. Краще застосувати світильники з невеликою напругою. Адже кабелі частіше розташовані на маленькій глибині або укладаються зверху, вздовж доріжок.
  • Коректна відстань. Найкращим вважається садове освітлення, при якому помітне тільки саме світло, а не прилад, що його випромінює.
  • Безпека. Галогенові лампи і лампи розжарювання мають високий ступінь нагріву, який може нашкодити рослині, що освітлюється.

Що точно потребує підсвічування?

Криву стежку або альтанку потрібно висвітлювати найкраще, щоб уникнути падінь та травм. Крім того, коректно встановлене світло допоможе створити атмосферу таємничості та зробить прогулянку не лише безпечною, а й приємною.

Що ще не обійдеться без підсвічування у ландшафтному дизайні:

  • Архітектура. Ліхтарі у статуй додадуть шарму елементам, на які найчастіше звертають увагу лише вдень.
  • Мiсце для вiдпочинку в саду тощо. Навісні світильники, розташовані всередині альтанки, допоможуть створити казкову ауру, а гірлянди з лампочок додадуть затишку.
  • Водойми. До них можна віднести фонтанчики, басейни, декоративні ставки. Найчастіше їх виділяють світильниками знизу, додаючи тепла, або плавучими кулями на світлодіодах.
  • Вхід у будинок. Також завжди потребує хорошого освітлення. Це відповідає не лише вимогам безпеки, а й формує затишну теплу атмосферу.
  • Насадження. Використовуючи промінь світла, можна висвітлити велике дерево або кущі, які виглядають зовсім інакше в нічному саду.

Основні види садового освітлення

Розташування штучного світла відіграє у ландшафтному дизайні. На підставі цього провадиться підбір садових світильників. Існують такі види освітлення у ландшафтному дизайні:

  • Освітлення для свята. Будь-яке свято потребує різноманітних гірляндів. Вони стають справжньою окрасою вечора.
  • Декоративне висвітлення присадибної ділянки. Використовується найчастіше. Переважають окремі промені світла, які можна спрямовувати на дерево чи садову статую.
  • Функціональні освітлювальні прилади. Їх використовують для освітлення доріжок, альтанок та інших об’єктів, якими люди можуть користуватися навіть у вечірній час.

Правильно освітлені стежки, насадження та дерева допомагають створити особливий настрій у темну пору доби.