Четвер , 09.05.2024

Кодування від наркоманії: наскільки це ефективно і де це можна зробити

Наркоманія – це напевно все ж таки найважча форма залежності і самотужки впоратися із нею неможливо.

лікування наркоманії

Щоб повернутися до нормального життя рано чи пізно наркозалежній особі доведеться звертатися за допомогою до лікарів. Іншого шляху не має.

У сучасній медицині є кілька способів лікування наркотичної залежності і один з них – це кодування. Де можна закодуватися від наркоманії і як це працює – читайте у нашій статті.

Кодування від наркоманії

Кодування від наркоманії належить до швидких методів боротьби із цією залежністю. Зазвичай ця процедура відбувається в три етапи:
1. Бесіда лікаря з наркозалежним. Медик пояснює процедуру та механізм дії блокатора. Кодування заборонено без згоди пацієнта, тому тут потрібно також, що він підписав відповідні документи.
2. Перед проведенням кодування потрібно якийсь час утриматися від вживання наркотиків. Звісно ж не завжди це буває. Тоді в таких випадках спочатку проводиться процедура детоксикації організму за допомогою крапельниць.
3. Лікар внутрім’язево вводить препарат. Блокатор починає виконувати свою функцію.

Слід зауважити, що методика кодування може різнитися. Підбирається вона в залежності від стану пацієнта та типу наркотичних речовин, які він вживав.

Найчастіше застосовуються таких два типи кодування:
1. Медикаментозна наркоблокада.
2. Психотерапевтичне блокування.

Найбільш дієвим є перший спосіб. Він дає майже стовідсоткову ефективність.
Суть його дії полягає в наступному: в організм пацієнта вводять речовини, які блокують дію наркотичних рецепторів. Якщо пацієнт далі вживає наркотичні засоби, він нічого не відчуває і відповідно з часом припиняє це робити, оскільки без відчуття “кайфу” нема сенсу продовжувати займатися цією справою.

Психотерапевтичне блокування менш ефективне, адже воно залежить від багатьох факторів, основними серед яких є мотивація, бажання та сила волі пацієнта.

Переваги і недоліки кодування

Головними перевагами медикаментозного кодування є швидкість дії препарату та 100-відсоткова ефективність.

А недоліком є те, що це все ж таки тимчасовий метод лікування наркоманії. Препарат-блокатор має визначений термін дії – зазвичай це 6-8 місяців, хоча може бути трохи більший чи трохи менший термін.

Тому для повного лікування найкраще все ж таки скористатися процедурою кодування, щоб на якийсь час утримати пацієнта від вживання наркотиків, і після цього пройти курс стаціонарного лікування у наркологічному центрі.