Субота , 27.04.2024

Коли варто звернутися до сімейного психолога?

Сім’я повинна давати силу, підтримувати у складних ситуаціях, забезпечувати безпеку. Але для цього необхідні добрі стосунки між усіма членами родини та взаємна довіра.

сімейний психолог

На жаль, сьогодні все частіше виникають конфлікти та дисфункціональна поведінка, що призводить до непорозумінь і суттєвої псування сімейних зв’язків. Саме тому рішення спільної психотерапії https://aboutu.live/simeyniy-psiholog стає все більш популярним, оскільки це часто останній шанс згуртувати сім’ю і впоратися з усіма проблемами.

Чим займається сімейний психолог?

Зазвичай сім’я – це сукупність різних характерів, потреб, цілей і проблем. Навіть незважаючи на стільки відмінностей, функціонувати в такій маленькій громаді та підтримувати позитивні стосунки абсолютно можливо.

Однак інколи єдиним способом досягти цього буде звернення до сімейного психолога, який зможе поглянути на взаємодію між окремими людьми, виявити основу різноманітної поведінки або знайти спільний спосіб відновити довіру та стабільність.

Тоді зустрічі відбуваються у формі групи, і головна мета — налагодити спілкування між членами родини, щоб вони навчилися чесно говорити про те, що їх турбує, які їхні потреби та що їх турбує в їхніх поточних стосунках.

Уже після кількох зустрічей терапевт зможе зробити перші висновки та почати вносити зміни. Звичайно, ключовим у всьому цьому процесі є те, що пацієнти справді хочуть співпрацювати та залучатися якомога більше.

сімейний психолог

Основні причини, коли варто звернутися до сімейного психолога

Варто поспостерігати за своєю реакцією та реакцією членів родини, щоб помітити сигнали про те, що пора відвідати сімейного психолога. Ось 6 найбільш чітких симптомів:

1. Дуже часті зміни настрою. Ви від природи життєрадісна людина, але вже деякий час з вами трапляється, що ви бачите все в темних тонах? Зверніться до фахівця, який допоможе вам точно визначити причину такого стану речей.

2. Сильний стрес. Функціонування в умовах хронічного стресу залишає чіткий відбиток на психіці, перешкоджає нормальному функціонуванню, порушує баланс між роботою та особистим життям.

3. Погіршення відносин з близькими. До цього моменту у вас була прекрасна сімейне життя, гармонійний шлюб, але щось почало йти не так. Ви не знаєте, як і коли це сталося, але ви сперечаєтеся все частіше, у вас спокійні дні, ваші діти більше не приходять до вас за порадою, а ваші друзі знаходять усілякі приводи, щоб скасувати зустріч. Підбір психолога та розмова з фахівцем дозволять знайти причину погіршення стосунків з найближчими людьми.

4. Пережиті травми, життєві невдачі, нездатність впоратися з емоціями – людям, які дуже важко переживають втрату або невдачу, варто звернутися до психолога.

5. Проблеми з поведінкою дітей. Якщо ви помітили, що ваша дитина змінила поведінку, з’явилася таємниця, потрапила в погану компанію, до вас все частіше надходять тривожні сигнали зі школи, то саме час звернутися за консультацією психолога.

Здорові сімейні стосунки – це те, про що мріє кожен. Зрештою, тільки тоді ви можете по-справжньому черпати позитивну енергію від перебування в сім’ї. Тому, якщо ви бачите, що ваші шляхи починають розходитися, ваші діти не слухаються або поводяться неприємно, не чекайте, поки буде надто пізно.

У таких ситуаціях рекомендовано обрати сімейну психотерапію. Тоді об’єктивна думка та допомога фахівця будуть безцінними, що зробить родину міцнішою, згуртованою та знову відкритою до потреб інших членів сім’ї.