Середа , 01.05.2024

У ЗСУ розповіли, чи зможуть підготувати 500 тисяч мобілізованих

В України є можливість підготувати будь-яку кількість особового складу, яка буде визначена новим законом про мобілізацію, який може бути прийнято незабаром.

Віктор Ніколюк

Про це завпенив командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк в інтерв’ю проекту Радіо Свобода “Донбас Реалії”

“500 тисяч, 100 тисяч, 200 тисяч – як буде визначено законом про мобілізацію, ми готові.

На сьогоднішній день, наприклад, ми постійно проводимо відповідні заходи, відбуваються службові наради, де уточнюються фактичні спроможності всіх навчальних центрів, реальний стан інструкторського складу, тому що значна частина задіяна в районах виконання бойових завдань.

Але станом на сьогодні ми спроможні будь-яку кількість особового складу навчити”. – зазначив Віктор Ніколюк.

Він також уточнив, що станом на цей час за кордоном було підготовлено 20% військовослужбовців, решта – в Україні.

Генерал-майор уточнив, що Україна за бойовим досвідом вже “на декілька років випереджає тих, хто її навчає”.

“Ми, звичайно, обмінюємось цим досвідом, але необхідно враховувати, що воно не стоїть на місці. Будь-яка війна змінюється, і ці тонкощі необхідно враховувати”, – сказав Ніколюк.

Відповідаючи на питання, які фахівці в армії зараз найбільш затребувані, генерал-майор сказав, що це піхота.

“Це та піхота, яка йде вперед, яка штурмує, яка закріплюється в окопі, утримує позиції, та піхота заходить на ворожі позиції, відбиває ворога. Найбільш масова підготовка в сухопутних військах – це підготовка піхотинця. Не принижуючи ролі, дуже важливі і безпілотники, і танкісти, і артилеристи, і мінометники, будь-хто. Але на сьогоднішній день – це піхота”, – сказав він.

Нагадаємо, 25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.

11 січня уряд вирішив відкликати перший законопроєкт про мобілізаціюй одразу підготувати новий, адже багато з напрацьованих пропозицій народні депутати не готові були підтримати.