Неділя , 16.06.2024

Як полюбити себе, щоб бути здоровим? Знає лікар-фізіотерапевт Зіновій Кучер

«Я лікую людину. Не просто руку, ногу чи шлунок, тобто не окреме вогнище захворювання, а весь організм загалом», – наголошує тернопільський лікар-фізіотерапевт, остеопат-масажист Зіновій Кучер.

Зіновій Кучер

Власне, такий підхід і вирізняє остеопатію від традиційної медицини. Її мета – поліпшення кровообігу та біомеханіки людини.

Записатись на прийом для лікаря-фізіотерапевта Зіновія Кучера можна, звернувшись за номером тел. 093-27-97-240

Головні професійні інструменти Зіновія Мар’яновича – його власні руки у поєднанні із застосуванням певних допоміжних апаратів та новаційних видів терапії. Зважаючи на свій 42-річний лікарський досвід, він прийшов до висновку, що причина більшості наших проблем зі здоров’ям – як казали колись у народі, подвиги (з наголосом на другому складі), тобто опущення шлунка.

– Утім, якщо бути точнішим, це не шлунок зміщується, а підшлункова залоза, – зауважує Зіновій Кучер. – Згадайте фізіологію: підшлункова, наче п’єдестал, тримає шлунок. Опускаючись, підшлункова залоза здавлює ворітну вену, від чого виникає венозний застій аж до п’яток. Якщо не надати допомогу відразу, то з часом через застійні явища у кровопостачанні з’являється безліч проблем в усьому організмі. Де саме? У кожного по-різному. Де тонко – там і рветься. Дуже багато – у хребті: протрузії, грижі та ін. Скажімо, серед моїх пацієнток – понад 20 жінок, яким гінекологи сказали, що після першої дитини народжувати вони вже не зможуть. Та пройшовши у мене курс терапії, народили здорових діточок.

– У чому полягає ця терапія?

– До неї входять вакуумний масаж хребта і вакуумний масаж живота. Його мета – зняти той набряк, застій, здавлення ворітної вени. Ми розблоковуємо ворітну вену, розганяємо кров на периферію, на капіляри. Відновлюється нормальний кровообіг. Щоб він відразу сильно не перевантажив нирки, вакуумні масажі поєдную зі звуковим апаратом, іноді також долучаю світловий та магнітний. І обов’язково ручний масаж. Після процедур одягаємо підтримуючий пояс для того, щоб підшлункова залоза не «втікала» на своє старе місце. Пригадайте, як одягалися наші предки-козаки? Підперізувалися поясами. Жінки носили корсети. Саме для того, щоб під час важкої фізичної праці не подвигнути шлунок. Якщо таке й ставалося, негайно йшли до бабок-знахарок, які повертали шлунок на місце. Що вони робили? Ставили на живіт гладущики, макітри та ін. Вони не знали фізики, не чули про закон Бойля-Маріотта, але швидко і вправно вміли надати допомогу, тому що пацієнт звертався відразу. А нині ж це все у більшості людей переходить у хронічний стан, що створює безліч проблем у здоров’ї, залежно від стадії опущення.

– У чому причини опущення, окрім уже згаданих вами надмірних фізичних навантажень?

– Є дві основні причини: підняття важкості та психоемоційний стрес. Нерідко це також може відбуватися після пологів, тож знаю, що уже багато американських лікарів-гінекологів назначають породіллям вакуумний масаж живота. Це роблю при різних проблемах зі здоров’ям, з якими до мене звертаються, і я. Найчастіше поєдную вакуумну терапію із звуковим стимулятором – тоді буде належний результат.

– Скільки треба таких сеансів, щоб був належний результат?

– З кожним пацієнтом я працюю близько півтора години. На кожну ділянку  тіла, де застосовую звуковий стимулятор чи вакуумний масаж, потрібно 10-15 хвилин, залежно від загального стану пацієнта. Якщо мовити про протрузії хребта – треба 22-24 сеанси. Чим більше задавнена проблема, тим більше потрібно працювати.
Проте у випадку, якщо вже є постійні болі, які не знімаються жодними медикаментами, я такого пацієнта скеровую до нейрохірурга. На жаль, тут уже потрібні кардинальні заходи. У консультації нікому ж не відмовляю і не беру за неї оплати. Під час консультації перевіряю пульсацію ворітної вени, після чого вирішую, які процедури потрібні людині.

Записатись на прийом для лікаря-фізіотерапевта Зіновія Кучера можна, звернувшись за номером тел. 093-27-97-240

– Коли пацієнт відчуває покращення, після якого сеансу?

– Деякі – на другий, хтось – на третій чи п’ятий. Все залежить від стану організму. До мене приходять хворі з хронічними процесами, які тривають роками, тож за мить їх не вирішити. При проходженні процедури спочатку завжди буває загострення, потім йде на спад. Не варто цього лякатися.

– Часто людина почувається більш-менш нормально, та при цьому певні хронічні процеси в її організмі тривають вже давно. Як про це дізнатися?

– А навіщо медичний огляд, обстеження? Знаєте, є такий сумний жарт: що євреї біжать до лікаря за три дні до появи болячки, а ми – за три дні до смерті. Ми себе не любимо. Ще й наша почасти медицина така, що ми гасимо вогонь, боремось з наслідками, а не шукаємо причину.

– Що людям робити, щоб не довелося йти до вас?

– Любити себе.

– Як?

–  Помірне фізичне навантаження – скажімо, 8-10 км ходьби щодня, нормальне харчування. Особисто я дотримуюся харчування за групами крові і рекомендую його своїм пацієнтам. Деякі пацієнти виконують це, інші ставляться скептично. Змінити психологію людини, яка все життя «сидить» на картоплі, кашах і котлетах, непросто. А якщо її організму той чи інший продукт не підходить?

– Думаю, це підкаже сам організм.

– Так і є. На рівні підсвідомості організм коректує, що йому потрібно. У мене був випадок, коли одна жінка розповідала, як її маленький синок зовсім не хотів їсти гречаного «Малюка». З’ясувалося, що ця каша за групою крові йому категорично не підходить, хоча для інших дуже корисна. Кожен організм має свої особливості. З часом цю властивість інтуїтивно визначати , що краще для нас, ми, на жаль, втрачаємо, поступово завантажуючи організм різними продуктами, що можуть йому зашкодити.
Продовжуючи тему любові до себе, варто також дбати і про свій психоемойціний стан. Проте зараз, у час війни, звичайно, це дуже складно. Постійна фонова тривога здоров’я не додає нікому. Та все ж треба намагатися.

– Розкажіть про своє фахове становлення: де навчалися, здобували досвід у професії, удосконалювалися?

– Я – уродженець села Пробіжна на Чортківщині. 1981 року закінчив Чернівецький медичний інститут. За фахом – педіатр. Чотири роки пропрацював у Казахстані: і у дитячій реанімації, і в пологовому, і в інфекційному відділенні. Обслуговував дитячі виклики на швидкій. Маю досвід роботи і у туберкульозному та психіатричному диспансерах. Працював майже на три з половиною ставки! Вистачало сили, зараз би стільки не потягнув (усміхається).
Повернувшись в Україну, влаштувався фізіотерапевтом у санаторій «Збруч». Через кілька місяців поїхав на стажування в Одеський інститут курортології та фізіотерапії, щоб глибше пізнати свій теперішній напрямок. Просто назначати пацієнтам водичку – мене не влаштовувало, хоча, до слова, вода у Гусятині має дуже потужну силу! У мене така натура, що завжди хочу пізнавати нове, розбиратися достеменно в усьому, за що беруся. У напрямку фізіотерапії почав розвиватися все більше і більше, цікавився різними техніками й методиками, вивчав їх, дізнавався про нову апаратуру, як скажімо, звуковий стимулятор «Інтрафон-І» (автор Олександр Гуськов, у якого я був на курсах у 1985 році і придбав цей апарат), а також використовую світлотерапію – «Біоптрон-ПРО», магнітотерапію – профілактор Євмінова. Своїм учителем у справі, якою займаюся нині, вважаю Василя Башняка, нашого земляка – уродженця Збаражчини, який ще у 1993 році написав наукову монографію про хвороби, до яких призводить здавлення ворітної вени. На жаль, Василь Володимирович рано відійшов у засвіти. Взявши за основу його теорію, я розвинув її і впровадив у практику.

камінці нирки сечовий

Камінці, які вдалося вивести із сечоводів без операцій

– З якими найскладнішими випадками до вас зверталися?

– Зараз проводжу терапію молодому чоловіку, у якого виявили хворобу Бехтерєва – це дуже важке запальне захворювання хребта, що поступово призводить до обмеження його рухливості. Цей пацієнт нині проходить другий курс лікування і відзначає позитивну динаміку.
Ще одна пацієнка 20 років тому прийшла до мене з великим каменем у жовчному міхурі – 20 мм в діаметрі. В операції їй відмовили через загрозу утворення тромбів. І ось вона звернулася до мене. Що робити? 20 мм – розмір великий, а жовчні протоки вузькі. Нині ж в цієї пацієнтки в жовчному лише два камінці діаметром 2 і 3 мм. Вона щороку приходить на профілактичні процедури
Виходять у моїх пацієнтів й камінці з нирок – без жодного оперативного втручання та застосування медикаментів. У мене вже назбиралася їх ціла колекція (сміється). Як це вдається зробити? Завдяки звуковому стимулятору, який потрібно налаштувати на необхідну частоту і ритм. Внутрішні органи починають наче відгукуватися на цей звук. Скажімо, сечовід працює так, наче черв’як повзає: хвиля звуження, хвиля розширення. Ця хвилезміна й виводить без болю камінець. Це новаційна терапія.

– Що побажаєте нашим читачам?

– Повторюся – полюбіть себе!

Розмовляла Марина СТАХ