П’ятниця , 21.06.2024

Громадські організації Тернополя вимагають у міської ради терміново внести зміни до Генерального плану

Декілька громадських організацій Тернополя вимагають у міської ради терміново внести зміни до Генерального плану.

громадські організації

З відповідними листами на адресу міської ради звернулися Тернопільська обласна організація «Меморіал» ім. Стуса, кооператив «Сади ветеранів АТО», організація садівників-любителів «Тернопільське» та інші. Перед тим, з вимогою внести зміни до Генплан до мерії звернулися Тернопільська обласна військова адміністрація, Державна служба з надзвичайних ситуацій та інші спеціальні служби.

Вимоги надзвичайників

Державна служба з надзвичайних ситуацій стверджує, що зміни до Генплану необхідно було приймати ще в 2022 році! Вони забезпечать захист життя та здоров’я тернополян під час ймовірних ворожих атак.

На діючому Генплані не зазначені або не вірно зазначені хімічно небезпечні об’єкти та об’єкти підвищеної небезпеки. Через відсутність або не вірну інформацію є загроза, що у разі ракетної атаки по місту, може трапитися техногенна катастрофа. Рятівники просто не встигнуть вчасно прибути на місце та усунути можливість хімічного чи іншого зараження. А це життя та здоров’я тернополян.

Ще одне дуже важливе зауваження від надзвичайників. Немає пропозицій щодо використання підземного простору міста. Для захисту населення, розміщення виробництв, складів, баз тощо. Для міста воюючої країни – це життєво необхідно. Критичні виробництва та склади мають розміщатися під землею.

Вимоги правозахисників «Меморіалу»

Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса вимагає у міської ради терміново внести зміни до Генерального плану Тернополя щодо подальшого озеленення міста. У районі «Кутківці» пропонується створення громадської відпочинкової зони. Зокрема включення об’єкту природно-заповідного фонду «Чагарі-Кутківці» до об’єктів загальної системи зелених насаджень загального користування.

Правозахисна організація аргументує цю вимогу, бажанням зберегти статус Тернополя, як найзеленішого міста України.

Вимоги ветеранів АТО

Обслуговуючий кооператив «Сади ветеранів АТО» також звернувся до міської ради з проханням внести зміни до Генерального плану Тернополя. Цей кооператив об’єднує 667 власників земельних об’єктів і є чи не єдиним в Україні прикладом ефективного господарювання ветеранських організацій.

Ветеранський кооператив хоче, щоб його територію винесли за межі міста, але зберегли у складі Тернопільської територіальної громади. Ширина доріг у їх кооперативі складає 11-12 метрів. А вимога детального плану – 20 метрів. При цьому ветерани втратять велику частину своєї садової території.

Більше того, багато хто буде змушений демонтувати будівлі, фундаменти, огорожі. Викорчовувати дерева та кущі. Тому ветерани просять міську раду піти на такий юридичний хід.

Вимоги садівників

У свою чергу міська громадська організація садівників-любителів «Тернопільське» вимагає терміново внести зміни до Генерального плану міста, щоб всі тернополяни мали права тернополян. Садівники вказують на безглуздь ситуації, коли юридично землі Товариства садівників належать Тернопільській міській раді, але де-юре розташовані за межами міста.

Факт, що землі Товариства розташовані за межами Тернополя, ускладнює життя людей. У жителів Товариства постійно виникають проблеми з оформленням документів на проживання, навчання тощо.

Наразі на території Товариства знаходяться 2000 ділянок, на яких без реєстрації проживає 150 сімей. З кожним роком їх кількість збільшується. В основному це молоді сім’ї, на утриманні яких перебувають 70 неповнолітніх дітей, які відвідують школи та дитячі садочки Тернополя.

Включення території Товариства «Тернопільське» в межі Тернополя вирішить проблеми мешканців. Дозволить їм нарешті оформити реєстрацію та інші документи. Люди просять у мерії виправити колізію, коли на території Товариства проживають тернополяни, які не мають прав тернополян.

Читайте також:
Соціологічна група Рейтинг: Тернопіль знову визнано найбезпечнішим та найекологічнішим містом України